Джипитата искат 8-часов работен ден

Животът

20-10-2013, 12:26

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ортопедът доц. Бинка Попова стана "Лекар на годината"

В тъмните и късни часове на денонощието пациентите да бъдат обгрижвани от спешната помощ

Джипитата да имат осемчасов работен ден, а не да бъдат денонощно на разположение на пациентите. В тъмните и късни часове на денонощието пациентите да бъдат обгрижвани от спешната помощ.

Това прие 58-ият извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) в Равда, съобщава "Труд". Съюзът ще иска промяна в наредбата, която регламентира денонощната заетост на личните лекари.

"Колегите са 24 часа на разположение, 30 дни в месеца, 365 дни в годината. Това противоречи на Кодекса на труда и на всякаква нормална човешка логика!", обясни пред "Труд" д-р Юлиан Йорданов от съюза.

 Секретарят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Виктория Чобанова уточни, че 8-те часа са условни, "може и да са 12". По-важното, според нея, е да не се дублира тяхната дейност с тази на спешната помощ и да се промени начинът на финансиране. 

В момента има три варианта за работа на джипитата през нощта. При първият те сключват за своя сметка договори с медицински център, който да поеме болния в часовете, в които личният му лекар не работи. При вторият група от лични лекари се организират и дават дежурства на ротационен принцип. При третият докторът си вдига телефона винаги, но преценява в съответния час къде да насочи пациента. 

"Касата може да сключи договори с различни изпълнители на здравна помощ, които да осигурят нужната медицинска помощ на пациентите", обясни д-р Йорданов. Той уточни, че това ще даде възможност на личните лекари да работят на още едно място и така да упражняват и другата си специалност. 

Лекарите поискаха общата част на Националния рамков договор да се стандартизира, като се договаря на 3 години, а ежегодно се актуализират само цени и обеми. Договорите с изпълнителите на медицинска помощ да важат от март до март. Всяка година цените на медицинските дейности да се индексират, съобразно инфлационния индекс, настояват още лекарите.

Съборът гласува да се върне практиката - при всяко посещение на лекар в доболничната помощ пациентът да плаща такса от 1% от минималната заплата, а за болничен престой - 2%. За тази цел трябва да се подготвят законови промени.

Всички болници в страната ще искат доплащане от 20 на сто от момента, в който влезе в сила текстът за плащане на 80 на сто от заработеното в лечебните заведения. Това ще стане, ако няма актуализация на бюджета до средата на ноември, заяви д-р Емил Райчинов, председател на БЛС.

Съборът започна с декларация на 287- те делегати, посветена на семейството на Николай Димитров от Враца, който бе пребит и чиито родители са лекари. Готови сме на протести, в случай на протакане и безнаказаност на тази отвратителна агресия срещу живота на децата ни, се казва в декларацията.