Учен прогнозира катастрофален трус 10 по Рихтер на Калиакра

Руски учен предвещава катстрофичен трус от 10 по Рихтер на територията на България, който ще опустоши целия регион, включително Украйна

„На територията на България има два района с десетобална сеизмичност. Очаква се единият от тях, зоната Калиакра, скоро да прояви своята активност”, заявява пред руския вестник "Сегодня" директорът на Кримския международен център по сеизмична сигурност Николай Георгиев, цитиран от руски и световни медии.

Георгиев посочва, че сеизмично активният български район отдавна спи, но скоро може да се събуди и „да зарадва” жителите на Крим и Одеса с разрушително земетресение. Калиакра се намира на около 600 километра от Одеса.

„Точно в кой регион ще се появят новите трусове – засега е трудно да се каже. Нос Калиакра се намира на брега на Черно море, на сто километра северно от Варна. Напълно очевидно е, че вълната ще премине по море. Това ще бъде мощен разряд”, посочва сеизмологът. Той отбеляза, че последните трусове в Румъния и Молдова са просто подготовка за още по-силно земетресение.