Да застроим Иракли?

Туризъм

21-10-2013, 06:30

Снимка:

Георги Кожухаров, Капитал

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 12 къмпинга между Иракли и Резово

Коалиция иска ликвидация на незаконния къмпинг в Иракли

"Емона 2000" с ново инвестиционно намерение за местността Кладери, в близост до Иракли

Местността в близост до плажа на Иракли винаги е предизвиквала интереса на инвеститори като една от малкото, пропуснати от строителния бум по Черноморието.

За тях това означава потенциал за бизнес. За екоорганизациите и една част от обществото това означава една от последните възможности нещо да бъде запазено. Проектите там се гледат под лупа и срещат огромен обществен отпор, обясним предвид изгубеното доверие в институциите, когато става въпрос за спазването на екологичното законодателство. Сега те имат нов голям повод за притеснение - инвеститор е предложил ново застрояване, пише "Капитал".
Протестите за Иракли започнаха преди години със стартирането на проекта на "Суис пропъртис" "Ривърсайд вилидж". Той беше спрян окончателно от Върховния административен съд в средата на 2012 г. Затишието беше за кратко, след като в началото на годината започна строителство на проекта на "Емона 2000", собственост на Добрин Иванов. Това начинание отново предизвика протести, тъй като попада в две от зоните по "Натура 2000" - защитена зона "Емине" и защитена зона "Емине-Иракли" (в зоните по "Натура" може да има строителство, но то трябва да е съвместимо с предмета на опазване в зоната). "Вая Дир", в която Добрин Иванов е съдружник със съпругата си Лариса, взе през 2011 г. концесията на плажа "Река Вая" за пет години. Проектът стигна до съда и последваха месеци затишие. Докато тече делото, "Емона 2000" заедно с "ДАРС инвест" вече е уведомила за следващото си инвестиционно намерение в местността. Макар и в много начална фаза, то е знак, че на Иракли събитията тепърва предстоят.
Проектите на Иракли са важни и по още една причина. В страната на дюните, които не са дюни, "от 14 наказателни процедури в сферата на екологията пет са в областта на биоразнообразието", обяви при отчета на първите си 100 дни работа министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Наскоро стана ясно, че първото дело на Европейския съюз срещу България ще е именно заради еконарушения и по-конкретно заради ветроенергиен парк в зоната от "Натура" "Калиакра", открита преди 6 години. Строежите на Иракли също са от следените, след като започна наказателна процедура заради зле изпълненото укрепване на коритото на река Вая. Михайлова обяви, че по случая с реката предстоят проверките на място от страна на Брюксел.
Проект при проект отива
Познатият първи проект на "Емона 2000" получи решение по оценка за въздействието върху околната среда от август 2011 и предвижда строителство върху три имота (с номера: 27454.23.85; 27454.23.63; 27454.23.19) с обща площ  на терените 26 091 кв.м в местността Кладери, землището на с. Емона. Предмет на инвестиционното предложение е изграждането на ваканционен комплекс на мястото на съществуваща почивна база, бивш пионерски лагер на "Галатея 2000" и почивна станция на "Горстрой Бургас". Ваканционният комплекс (от 31 еднофамилни къщи общо за трите имота, резиденция от 8 стаи и 6 апартамента, три магазина с три апартамента над тях, басейни, плажни барове и т.н.) е за максимален брой посетители 180 души, като броят на предвидените посетители не надхвърля досегашния капацитет, който е до 250 души. Основният аргумент на екологичната инспекция в подкрепа на проекта на "Емона 2000" е, че по същество строителството е "подмяна на съществуващите постройки с нови с капацитет, много по-малък от този, когато имотите са били действащ пионерски лагер, поради което очакваните косвени въздействия ще бъдат много по-малки от тези в миналото". Въпреки че според екоминистерството всичко с проекта е изрядно, той беше спрян в началото на годината след проверка на строителен контрол и констатирани разминавания между решението по ОВОС и реалния строеж. Накрая казусът финишира в административния съд, където инвеститорът оспорва решенията на РДНСК Югоизточен район.
Преди няколко месеца Добрин Иванов и Лариса Иванова като физически лица съвместно с инвеститорите "Емона 2000" и "ДАРС инвест" уведомяват за новото си инвестиционно си намерение, видно на сайта на община Несебър, в пет нови имота в местността Кладери (с номера: 27454.23.52; 27454.23.86; 27454.23.88; 27454.23.23; 27454.23.90). Терените отново попадат в две от зоните по "Натура 2000". Общата площ на парцелите е в пъти по-голяма от предходните - 85 403 кв.м. От тях предвидената обща застроена площ е до 16 дка, общият брой на обитателите ще е до 250 души, а общият брой на еднофамилните сгради - до 98 броя, до 2 етажа, пише в уведомлението до общината и регионалната екоинспекция. Проектът е в много начална фаза (уведомление за първо информиране), т.е. екооценката предстои. 

РИОСВ в очакване

"Предложението е съвсем ново. Имотите не се припокриват с терените на старото инвестиционно предложение", коментираха пред "Капитал" от бургаската регионална екоинспекция. "Така заявеното предложение попада в обхвата на Приложение №1 към чл.93 от Закона за опазване на околната среда и е предмет на извършване на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), в това число и оценка за съвместимост с предмета и целите на "Натура 2000". Теренът, предвиден за реализация на инвестиционното предложение, не навлиза в защитени територии съгласно Закона за защитените територии, но е в две защитени зони от мрежата "Натура 2000", а именно защитена зона "Емине" за опазване на дивите птици, обявена през 2009 г. и защитена зона "Емине-Иракли" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, приета с решение на Министерския съвет през 2007 г.", продължават оттам.

Или новият проект попада в същите зони като предходния, но този не се явява подмяна на нещо съществувало в миналото. "В доклада по ОВОС следва да се разгледа кумулативното въздействие в резултат от реализацията на оценяваното инвестиционно предложение и връзката му с други минали, настоящи и/или очаквани бъдещи инвестиционни предложения", отговориха от регионалната екоинспекция на въпроса дали двата проекта за три и пет терена имат връзка помежду си и какъв ще бъде общият им ефект върху зоните.

Кой и къде
 

За кратко през 2009 г. собственик на "ДАРС инвест" е съдружникът на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, Славян Теофилов. Впоследствие компанията става собственост на "Фрам билд", която се управлява от семейството на Добрин Иванов. Самият той отказа коментар какъв точно ще бъде проектът и дали има връзка с предходния.

От регионалната екоинспекция повториха само данните от уведомлението, че предвидената обща застроена площ е до 16 дка, за брой обитатели - до 250 души. От общината пък обясниха, че вторият главен архитект, който отговаря за Иракли, е в чужбина. Предишният проект на компанията беше върху три имота - два от тях в зона А (най-рестриктивна) и един, поделен между А и Б според Закона за черноморското крайбрежие, но в територия, която е била с трайното предназначение за урбанизиране. Сега имотите, собственост на инвеститора, са земеделска земя, като четири от тях се водят лозе, а последният - друг вид нива. Според Териториалноустройствения план на община Несебър терените попадат в зони, предвидени за разширение на "Курортно строителство" и "Курортни зони", т.е. има план за бъдещо застрояване. Четири от имотите се намират в зона Б по Закона за черноморското крайбрежие, а последният - в зона А и Б, т.е. са малко по-навътре от брега в сравнение с първите три. 

По времето на управлението на Джевдет Чакъров беше стартирана процедура за обявяването на Емине-Иракли за защитена местност по Закона за защитените територии, което би означавало забрана на строителството в много по-широк периметър (сега защитена местност е само Иракли). Процедурата обаче не беше финализирана. В началото на годината от МОСВ отговориха на въпрос на Mediapool, че не смятат, че процедурата за обявяване на защитена местност Емине–Иракли е стартирала преди обособяването на мрежата от "Натура 2000" в България и че считат, че не е целесъобразно да бъде обявена защитена местност, която да има аналогичен режим за опазване като на защитените зони по "Натура 2000". Разликата е "минимална" - защитената местност означава без строителство, а в защитената зона "Натура" всичко е по преценка на институциите, в които доверието отдавна клони към нулата.