Столична община помага на ромчета да ходят на училище

Ежегодно за това се инвестират 130 000 лв

Столична община ежегодно инвестира около 130 000 лева с цел осигуряване на достъп до училище на ученици от ромски произход от кварталите „Факултета”, „Филиповци” и „Христо Ботев”.

Това каза Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование" към Столична община. Поводът бе съвместна консултативна среща на ИСС на България и Испания на тема: „Преждевременното напускане на образователната система – предизвикателства и решения“.

Столична община кандидатства по проект по програма „Деца в риск”, една от целите на които е именно да се въведат педагогическите услуги, които са в подкрепа на родителите. Има и проект, по който се обучават родители, баби и дядовци, които да придобият съзнанието и да насърчават децата да се учат. Тече проект, по който се обучават учители, които работят деца от малцинствени групи.

От испанска страна бяха отбелязани постиженията по решаването на проблема с преждевременното напускане на образователната система. В Испания е разработена езикова програма, която е в помощ на деца от малцинствени групи – за да им по-лесно да се адаптират в училището, предвид това, че не могат да четат и пишат на испански. Ако учителите са забелязали затруднения при учениците в писане, чете и смятане – предприемат се мерки за подпомагане на учениците, защото ако се задълбочи този процес, това ще допринесе за отпадането на ученика от обучението.