По-нисък данък за нови коли и по-евтини градини предлага Каназирева

Данък МПС - три пъти по-нисък за коли до 5 години, детските градини - до размера на детските надбавки

Председателят на „Обединение за Пловдив” адвокат Дани Каназирева  внася в Народното събрание предложение за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси.  Промените са подготвени от екип експерти след обсъждане с граждани и касаят данък МПС, такса битови отпадъци и такса за детски градини и детски ясли.

„България е единствена страна в Европа,  в която най-висок данък се плаща за нови коли, вместо да се въведат стимули за екологичен клас. Да не забравяме, че България е с най-мръсния въздух”, коментира  Каназирева.

Предложеното е колкото по-нов е автомобилът, толкова да е по-нисък коефициентът. За най-масовите автомобили  на възраст от 5 до 15 години   се предлага намаление на коефициента от 1,5   на 1 - 1,4.  Намалението ще компенсира  предвидената отмяна на преференциите за наличие на катализатор.  В мотивите се посочва, че за коли над 15 години, които замърсяват въздуха и улиците, и се  явяват предпоставка на пътнотранспортни произшествия, коефициентът трябва да се увеличи от 1 на 1,4 – 1,6.

Експертите предлагат в чл. 58 от закона изрично да се запише, че сумите, събрани от данък МПС,  трябва  да се използват само за поддръжка на пътната и уличната мрежа и за инфраструктурни проекти, свързани с движението по пътищата.

Председателят на групата общински съветници счита, че са наложителни промените при определянето на такса смет. „Докато в България не бъде въведена справедлива методика – колкото отпадъци изхвърляш, толкова плащаш, предлагаме разликата  между  размера на таксата за граждани и за фирми да не надвишава 30 процента”, каза Каназирева.  В мотивите  за изменение на чл. 67, ал. 2 се посочва, че такса смет се начислява върху една и съща основа както за физически, така и за юридически лица. Това е данъчната оценка на имота. В предложението се напомня, че в момента се обсъжда евентуалното въвеждане на световната практика  такса смет да се определя на база количество отпадък, а не върху данъчна оценка.

На законодателите се предлага още една корекция:  месечните такси  за ползване на детски градини и ясли  да не надвишават размера на детските надбавки /чл. 81/. В мотивите се напомня, че в част от общините таксата надвишава мизерните надбавки, а в Пловдив тя е вдигната на 50 лева.