Русокосата Мария, намерена в Гърция - българче или не?

"Не е българче, чертите й са по-скоро руски или англосанксонски"

Това обяви лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев пред “Нова телевизия”.

Според него Гърция търси начин да се измъкне от случая и затова прехвърля вината на България. Кънчев смята, че е възможно заради бедност български роми да оставят детето си за отглеждане на гръцки такива.

Цветлин Кънчев смята, че Мария не е ромче или българче, в детето той вижда по-скоро руски или англосанксонски черти. „Това дете няма ромска генетика. Гледах го как танцува, то няма маниерите на ромите”, обяснява още той.

Междувременно гръцки бизнесмен, който живее у нас, свидетелства, че е срещал малката Мария в България. Теодорос Атинадиадис се е включил снощи по телефона в гръцки медии и обяснил, че през 2010 година, когато жена му раждала в болница в България и тогава срещнал въпросното дете, съобщава Офнюз.

Тогава детето е имало проблем с очите и било доведено от майка – българска циганка и баща със сини очи, обяснява бизнесменът.

Ромите при които е открита Мария, също свидетелстват, че тя е българче.  Била родена от българска ромка, която, заедно с приятеля си, е оставила детето за отглеждане.

В дипломатическите ни представителства няма подадена официална информация, че Мария е българче. На детето ще бъдат направени изследвания, за да стане ясно какъв етнос носи то.