Несебър отново първенец по ниска безработица в областта

Постъпилите на работа от бюрата по труда от Бургаска област през септември са общо 799

Бургаска област отново е на четвърто място по ниска безработица в страната с равнище от 7.3%. Това показват данните за месец септември, съобщи Пенка Кирилова, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Бургас, предаде радио „Фокус” . 

Областта е след София-столица, Варна и Габрово и преди Стара Загора. „За Бургаска област отчитаме по-ниско равнище на безработица с 3.6%”, заяви Кирилова. В областта най-ниска традиционно е безработицата в община Несебър – 2.8%, следвана от Приморско – 3.9%, Бургас – 4.5% и Поморие – 4.9%. Най-висока е безработицата в община Сунгурларе – 28.24% и община Средец – 25.33%. 
През месец септември в бюрата по труда в Бургаска област по програми за заетост и обучение са включени общо 152 безработни лица, а с насърчителните мерки – 24 нови безработни лица са започнали работа. Броят на работилите през месеца е 798 по програми за заетост и 245 по насърчителни мерки. 
През месец септември са заявени общо 699 работни места, от които 471 на първичния пазар, 178 са по програми за обучение и заетост, а по насърчителните мерки са обявени 50. Спрямо предходния месец август има намаление на общо обявените работни места със 179, което се дължи в по-голяма степен на по-малкия брой заявки за работни места в реалния сектор ( със 134), но и на местата обявени в субсидирания сектор бележат спад – с 45. Сравнението обаче със същия месец на 2012 година показва ръст – от 76 обявени работни места общо, който се дължи изцяло на повечето работни места обявени в субсидирания сектор със 118, докато в реалния се отчита по-малък спад от 42 места. 
Постъпилите на работа от бюрата по труда от Бургаска област през септември са общо 799, като 73% от тях, 586 души, са устроени чрез посредничеството на бюрата по труда. От тях в реалния сектор са се реализирали 420 души, а та субсидирани работни места – 166.

От последните, реализация по програми за заетост са намерили 147 безработни лица, а по насърчителни режими работа са започнали 19 души.

Сравнението с миналия месец показва увеличаване на общо започналите работа със 114 души, като на първичния пазар се отчита ръст от 65 души, а та вторичния – спад с 35 лица. Увеличението на общо започналите работа се дължи изцяло на повечето устроени на първичния пазар, поради нарасналия брой започнали работа специалисти от сферата на образованието и услугите. 
В края на месец септември броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от Бургаска област е 13 657 и представлява 3.85% от всички безработни в страната. Спрямо предходния месец август се отчита ръст от 1418 души, поради приключване на заетостта на лица, работили на сезонни работни места.