55 младежи от Бургаско започват работата по програма "Старт на кариерата"

Парите

23-10-2013, 06:10

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Несебър отново първенец по ниска безработица в областта

За Бюрото по труда се търсят пазачи, дърводелци, тенекеджии, лекари и други

55 младежи в Бургаска област ще започнат работата по програма "Старт на кариерата". Това съобщи Пенка Кирилова, директор на Дирекция "Регионална служба по заетостта” – Бургас.

"По програмата сме на етап насочване на одобрените лица и подписване на договори. Общо за дирекцията „Регионална служба по заетостта" – Бургас по квота 1 ще започнат работа 56 младежи до 28 години в централните ведомства”, обясни Кирилова.

От тях за Бургаска област са 38. По квота 2 работа ще започнат 13 лица в областни администрации, от които 6 в Бургаска област и в общинските администрации очакваме да започнат 31 лица, от които 11 са за общините от Бургаска област. Общо 100 лица от дирекцията ще започнат работа по програмата, от които 55 лица по трите квоти в Бургаска област, предадде радио "Фокус".
За Бюрото по труда – Бургас се търсят 3-ма пазачи, 3 дърводелци, 2 тенекеджии, 7 лекари за Спешна помощ, 2 гладачи, 5 шивачи, общи работници, 4 шлосер-монтьори, 2 свободни позиции за супер вайзор, сервитьори и консултант-продажби, 12 свободни работни места. В филиала на бюрото по труда в к-с „Меден рудник” се търсят също 12 консултанти по продажби, има и две свободни позиции за шофьори на камиони. 
Общините, социалните партньори и областните администрации трябва да подготвят регионални програми за заетост, които след одобряване от Министерството на труда и социалната политика ще бъдат включени в националния план за действие през 2014 година. Вносители на проектни предложения за регионални програми могат да бъдат областни, общински администрации, социални партньори и други юридически лица.

"Много е важно тези регионални програми да не дублират програмите по закона за насърчаване на заетостта, една от които е Националната програма от социални помощи към осигуряване на заетост. Целевите групи, които могат да бъдат включени са безработни младежи до 29 години с подгрупа до 24 години", обясни Кирилова.

Включени са и безработни над 50-годишна възраст, с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, хора с увреждания, неактивни лица, които желаят да работят, в т.ч. обезкуражени. Допустими дейности за финансиране на регионалните програми е обучение за придобиване на квалификация, осигуряване на субсидирана заетост и чиракуване или стажуване.

"До края на месец октомври очакваме да бъдат проведени заседанията на комисиите по заетост", допълни Кирилова.