Избрани Новини
Какво не знаем за чудодейната овесена пудра
23-10-2013, 06:00
Снимка:Thinkstock
Автор:Ния Русалиева
Още по Темата:Виж тук всичките ѝ невероятни свойства
Овесената пудра (Hydrolyzed Oat Powder) представлява доста популярен компонент на разнообразни козметични продукти. Тя може да бъде открита както в състава на купешката козметика, така и успешно приложена в домашната. Овесът съдържа голямо количество витамини от група В, аминокиселини, минерали (желязо, кобалт, манган, фосфор), а също витамини А, Е, К, пише kozmetikata.com.
В овесените зърна се съдържат също така и вещества, необходими за формирането на протеиновата структурата на кожата - цинк и силициева киселина.
Приготвяне овесена пудра
Овесената пудра се изготвя с промишлени способи с помощта на хидролиза на овесено брашно, като при това в разтворима форма преминават всички активни вещества. Стандартният прашец от овес съдържа белтъци и олигозахариди, около 5% бета-глюкани, които стимулират естествените защитни функции на кожата.
Можете да откриете овесена пудра в специализирани магазини или да си я приготвите самостоятелно.
Използва се за подобряване свойствата на лосиони, ексфолианти и кремове. Кожата след нанасянето на козметични средства с овесена пудра, става копринено гладка, нежна и равна.
Приблизителният състав на овесената пудра:
55-60% нишесте
15% белтъци
5-6% бета-глюкани
3-6% липиди
фитат, фенолни киселини (антиоксиданти).
Въпреки че след набухването овесения прашец може да бъде изложен на загряване, ако трябва да бъде прибавен към шампоан, това не е препоръчително, защото понякога може да се получи проблем със съвместимостта му с повърхностноактивните аниони.
За да добавите оптимална устойчивост, се препоръчва в продължение на час-час и половина да се напоява овесената пудра в хладка вода, след което да се добави в козметичното средство при температура под 45ºС.
Овесената пудра е силно хигроскопична, затова е добре да се съхранява в херметично затварящ се съд, за да се избегне овлажняването й./edna.bg
Топ Новини