Жителите на Стоилово: Искаме адекватно обезщетение за убитите животни

Животновъди от селото до Малко Търново ще се срещнат днес с Павел Маринов

С писмо до еврокомисарите и до министъра на земеделието с конкретни въпроси и искания, жителите на село Стоилово, до Малко Търново настояват за мерки и действия за осигуряване на адекватно обезщетение за собствениците на убити животни. В тази връзка и по повод мерките за привенция днес от Сдружението на животновъдите в Малко Търново ще проведат среща с  областния управител на Бургас - Павел Маринов.

Част от въпросите, вълнуващи стопаните са дали се предвижда осигуряване на безвъзмездни средства за изграждане на центрове, в които да бъдат настанявани контактни здрави животни при налагане на карантинни мерки. Те искат провеждане на засилени мерки за ветеринарно- медицинска профилактика с цел осигуряване на ефективността на системата за контрол и диагностика на заболяванията по домашните животни. Засегнатите от мерките и животновъдите в региона се интересуват още какви са възможностите за допускане на изключения по отношение на принципната политика на неваксиниране на домашни животни.

В края на септември се констатира огнище на болестта шарка по овцете в село Стоилово, община Малко Търново. На 11 октомври Общинският съвет там прие Декларация срещу избиването на домашни животни.