Ахтопол ще има модерен кей по проект за 300 хил. евро

Там ще могат да акостират кораби и лодки, ще бъде подходящ и за отдих и забавления

С модерен кей ще се сдобие Ахтопол по проект на стойност 300 000 евро.

За тази цел кметът на Царево Георги Лапчев подписа тристранен договор между общината, ИАРА и председателя на Местната инициативна рибарска група „Приморско – Созопол – Царево“.

В проекта е заложено да бъде обособено атрактивно и обезопасено кейово пространство, където ще могат да се съчетават възможностите както за акостиране на кораби и лодки, така и за отдих и забавление на жителите и гостите на града.

Подходът към кея е предвиден съобразно изискванията за достъпна среда и ще позволява безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни граждани и родители с колички за малки деца.

Проектните строителни дейности предвиждат укрепването на кея, чрез усилване на металната конструкция, посредством монтаж на допълнителни стоманени профили; монтаж на контурни, предварително изработени стоманобетонни елементи; изпълнение на нова настилка от релефен бетон.

За улеснение на акостирането на лодките и за по-лесното разтоварване на риболовния улов се предвижда изграждане на две пътеки по цялата дължина на кея. Тези пътеки ще бъдат изработени от стоманени профили и стоманени метални решетки, незадържащи вода и представляващи удачно и просто решение срещу хлъзгане в мокро време.

Пътеките ще се монтират на ниво 70-80 см над морското ниво, за да улеснят манипулирането с товарите, както и за подпомагане на слизането и качването от и на лодките. Към металните носещи профили на пътеките и по цялата им дължина, ще бъдат заварени метални халки, за които ще се връзват лодките при акостиране.

Ще се предвиди и монтаж на буферни, ударопоглъщащи елементи за предпазване на лодките и яхтите. По цялата дължина и от двете страни на кея, ще бъдат изпълнени ВиК и ЕЛ инсталации, които ще позволят бъдещо посрещане и обслужване на яхти.

В проекта са предвидени и парапети от метални колонки, перила и ръкохватки. Осветлението ще бъде осигурено от скрити диодни ленти при парапета и под кея. По протежението му ще бъдат разположени пейки от метал и дърво. Разбира се, ще бъдат поставени и кошчета за отпадъци, за да бъде запазено пространството чисто.

„Проектът е на стойност 300 хил. евро и се финансира на 100% от Стратегията. С тези средства една от емблемите на Ахтопол ще придобие съвсем различен и европейски вид. Заедно с кмета на Ахтопол Атанас Желязков многократно сме разговаряли с рибарската общност в града и местните хора, които от години искат по-добри условия за риболов и отдих в района на кея. Цялостната му модернизация ще бъде още един спазен ангажимент към гражданите на община Царево“, коментира кметът Георги Лапчев.