Съветници зоват за изграждане на детски площадки в ОДЗ "Звездица"

Забавачката разполага с огромна открита площ, а към момента няма възможност за всички деца да играят на оборудвани площадки

Да се облагороди дворът на ОДЗ № 2 „Звездица-Зорница"-Бургас и да се монтират люлки, пързалки, други съоръжения за игри и тенти. Това предложение са подготвили общинските съветници от ГЕРБ-Бургас Панайот Жечков, Георги Вдовичин, Карамфилка Апостолова и Роза Желева. Докладната вече е постъпила в Общинския съвет и предстои да бъде разгледана на редовната сесия в края на месеца.

Към настоящия момент ОДЗ № 2 „Звездица-Зорница" е най-голямото детско заведение в морския град, в което функционират общо 17 групи - яслени, седмични и дневни. Учебното заведение провежда занимания с над 300 деца от различни жилищни комплекси в града. Големият брой деца изисква разнообразни занимания с тях според образователната им програма. Сред тях попадат игрите на открито, които се провеждат в двора на ОДЗ № 2 „Звездица-Зорница", с площ от близо 12 дка.

Общинските съветници от ГЕРБ, подготвили предложението, се срещнаха с директора на ОДЗ София Димитрова и родителското настоятелство, за да чуят идеите и мнения по темата. На обсъждането присъстваше и колегата им Юлиян Станков.

Към настоящия момент приключва саниране на павилионите и ремонт на кухнята в ОДЗ № 2 „Звездица-Зорница". В момента се облагородява една детска площадка в градината. По думите на директора средствата, необходими за изграждащата се в момента детска площадка с площ около 60 кв.м., са близо 10 000 лв.

„ОДЗ разполага с огромна открита площ, а към момента няма възможност за всички деца да играят на оборудвани площадки. Липсват и тенти с цел осигуряване на безопасното провеждане на заниманията на открито. Има 3 големи терена, които да се обособят като места за игра. Ще бъдат изработени проекти за тях с точни параметри - както на самите площадки, така и на необходимите средства за изграждането им. Разговаряхме и с кмета Димитър Николов, той е запознат с проблема и предложението ни, което подкрепя”, коментираха общинските съветници по време на срещата.  След като бъдат изготвени въпросните проекти, ще бъде ясна и точната сума, необходима за облагородяването на двора. Предложението на съветниците от ГЕРБ е средствата да бъдат предвидени в Проектобюджета на Община Бургас за 2014 г.

По време на срещата бяха обсъдени възможности за изграждане на площадки в детското заведение и чрез публично-частно партньорство, както и засилен полицейски контрол заради голямата площ на ОДЗ № 2 „Звездица-Зорница".