Паника в мина Черно море заради сондаж

Жителите се притесняват от изграждането на открит рудник или добив на газ

Жители на м.с. Черно море са в паника, заради сондаж на метри от къщите им. Проблемният терен е някогашен рудник, рекултивиран преди години.

На запустялата сега поляна, заобиколена от къщи и бензиностанция, преди седмица хора от селото с ужас забелязват сонди. Фактът, че поляната не е оградена и няма информация, но има охрана, допълнително ги притеснява. 

"Това не е официален обект. Някой е решил, дошъл е, надупчил е поляната и извършва дейност без да дава никаква информация. Не знам какви ще са опасността или ползите. Нещо се прави на тъмно и тайно", сподели пред bTV Красимира Янева, която живее срещу сондажа.

Жителите на селището разбрали, че сондажите са поръчани от мина "Черно море", която се намира на няколко километра. 

"Взимат се проби и се готви да се прави открит рудник, защото пробите са на около 10 м дълбочина, дали са 12 хил. лв. на частна фирма, която да бие сондите, без да уведомят никой", каза Живко Димитров и мотивира опасенията си за открит рудник в близост до къщите с това, че вече са взети проби от сондажа, при който са открити въглища.

Жителите на селото се притесняват, че терентът вече е разчертан и че компанията може да изгради съоръженията за рудник, без да се допитват до местните, при свършен факт. 

Пазачът на обекта Иван Илиев заяви, че не може да коментира и само пази някой да не открадне техниката за сондажа в последната седмица. Местните се опасяват, че последствията може да са катастрофални за цялата околност. Наблизо се намира и резерватът "Атанасовско езеро". 

Неяснотата поражда и слухове, че теренът може да се използва за добиване на газ по нова технология. Земята под бившия рудник е надупчена от някогашния добив на въглища. Макар и затревена, отдолу е с огромни кухини, а при нови проучвания може съвсем да пропадне. И сега къщите на хората са напукани заради нестабилните пластове. 

"Живея отсреща, имам 5-годишно детенце, ако стане нужа къде ще отидем ние с тези къщи" казва Сотир Белоз, който е бивш миньор.

На крачка от гражданско неподчинение хората от м.с. Черно море получиха уверение от кмета на селото, че сондажите били законни и не са опасни, въпреки че самият той разбрал преди ден какво се случва на поляната, която е собственост на мината. 

"Попълват си белите петна в картата на подземините находща. Обадих се на областният управител. След проверка на РИОКОЗ не беше намерено нищо притеснително в действията им, каза кметът Любомир Събев.

Шефът на мината заяви, че сондажите имат за цел да проучат подпочвените води в района.

"Нито ще се прави открит рудник, нито ще се добива газ. Просто правихме едни експерименти за подземните води и те приключиха. Бихме три проучвателни сондажа" каза изп. директор на мина "Черно море" Евгени Николов и уточни, че на теренът няма да се извършват повече дейности и хората могат да са спокойни.

Хората обаче смятат, че нещата временно се потулват заради избухналото недоволство.