Бургас остана без доктори за белодробна ТЕЛК

Вариант е болните да минават през ТЕЛК за всички заболявания, но с предварителна консултация с пневмолог

Бургас остана без специализирана белодробна ТЕЛК. От няколко месеца болните не получават известия, за да се явят на комисии.

Около 900 пациенти със злокачествени заболявания - силикози, туберкулоза или астма останаха без специализирана експертна лекарска комисия, съобщи bTV.

"От леглото стана човека. Белият му дроб едно парченце има само от него, сърцето, краката му отекли не може да върви и сега цял ден ще стоим тука да чакаме", обяснява Бона Динкова, придружител на болен.

В момента няма белодробни специалисти, които да работят в Експертната комисия. Повечето медици са на преклонна възраст, но и те не желаят да правят експертни заключения.

"Ами защото работата е много трудна, там се вземат много работи предвид, трябва да се знае голяма нормативна база и освен това нека не забравяме, че няма въобще специалисти-доктори в България. Всеки ден напускат български доктори и то е нормално, след 10 години няма и нас да ни има, ние всички сме пенсионери”, е мнението на д-р Евелина Трошанова, управител на Белодробна болница- Бургас.

ТЕЛК за белодробни болести няма и в съседни области на Бургас. А пътуването за тези пациенти е както финансов, така и здравословен проблем.

"Зная, че най-близката, в която трябваше нашите пациенти да се насочат, беше Пловдив. Така че правим всичко възможно и мисля, че тези дни ще получим решение по въпроса", коментира д-р Лорис Мануелян, зам. кмет по здравеопазване.

Вариантът обсъждан с министерство на здравеопазването е болните да минават през ТЕЛК за всички заболявания, но с предварителна консултация с пневмолог.