Дават 4000 евро заплата за инженери с 2 езика (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

24-10-2013, 13:13

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студенти се мръщят на 1200 лева заплата

Подемът в родния IT бранш спира изтичането на мозъци

Има компании, които дават и 4000 евро заплата за инженери. Те обаче трябва да имат опит и да владеят английски и поне още един език. Наред с техническата подготовка важни са и така наречените ”меки умения” – знания за управление на проекти, чужди езици, управление на екип и др. Това съобщиха специалисти от бранша по време на Деня на кариерата в пловдивския филиал на Техническия университет.

90 на сто от специалистите по информатика започват работа за чуждестранни фирми, които произвеждат продукт за външния пазар. Това е своеобразно IT- ишлеме, тъй като държавата не печели нищо освен приходите от заплати и данъци. Затова някои големи компании се насочват към обучението на младите, което да им помогне да развият собствен бизнес в родината си. Повече наши фирми и наши продукти ще помогнат на българската икономика.

Една подобна инициатива е ”Стартъп академия”. При нея на млади инженери се дава опит пространство и обучение от ментори с авторитет – предприемачи и експерти по европейските фондове. Те развививат своите идеи и кандидатстват за финансиране. Един подобен проект вече спечели поръчка за 200 хиляди евро. Така се развива предприемаческият дух, изтъкнаха специалистите.

Това е и възможност на младите да останат тук. Дори и да не взимат колкото своите колеги зад граница, те са доволни, тъй като работят в родината си и са близо до своите семейства. Развитието на индустрията дори дава повод на мнозина от заминалите да се върнат.

Това важи не само за компютърните инженери, но и за машинните конструктори. Особен напредък има в областта на авиационната техника. Родните специалисти не отстъпват по нищо на западните. "Луфтханза" разширява дейността си в България. Компанията има 800 служители у нас. Така страната ни се превръща в сериозен център за поддръжка на самолети "Боинг" и "Еърбъс", посочиха преподаватели от Техническия университет.