Пловдив се превръща в икономически колос

Мисия Пловдив

24-10-2013, 14:34

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови 30 000 работни места в Пловдивско

Местните власти зад проекта "Тракия икономическа зона"

Проектът "Тракия икономическа зона" ще позволи на Пловдив да запази статута си на втори по важност град в страната. Чрез него ще сме конкурентни на София, Бургас и други индустриални центрове, които вървят с усилени темпове напред. Това заяви зам.-кметът Димитър Кацарски. Той посочи, че в някои случаи регионът е губил инветитори, тъй като липсва достатъчно място за развитие и терени, които да задоволят изискванията на големите компании.

Пловдив ще се включи в икономическата зона със Северната и Югоизточните индустриални зони на града, а също и с изграждането на Хай-тек парк, изтъкна Кацарски. Той посочи, че близо 70 на сто от работниците в големите предприятия в региона взимат служителите си от града. В същото време се увеличава броят на студентите в пловдсивските ВУЗ-ове. Това повишава приходите и в момента се строят ниво общежития, посочи зам.-кметът.

Кметът на Асеновград – д-р Емил Караиванов, на свой ред каза, че също има възможност да се включи в проекта. Има много свободни зони и терени около нашия град, които са свободни и все още не са разработени. Освен това професионалните училища в Асеновград също имат потенциала да обучават необходимите на бизнеса кадри, допълни той.

Колегата му от Куклен – Костадин Павлов, заяви, че зоната, която работи на тяхна територия е довела до чувствително подобряване на условията на живот. Това носи след себе си нови работни места и по-добра инфраструктура.

Доц. д-р инж. Никола Добрев, Председател на Съвета на директорите на промишлено-търговска зона "Куклен" АД, потвърди, че Пловдив има потенциала да догони другите големи икономически центрове в страната, които вече са пред нас. Разделението ни е голям недостатък, който ще се преодолее с проекта "Тракия икономическа зона". Ние имаме нужните условия, но не можем само да чакаме инвеститорите да дойдат. Затова ще се представим на междунардни изложения в Европа, Азия, а защо не и Америка. Първите от тях са в Мюнхен, Шанхай, Брюксел, Шенжен.

От 1995 година досега сме привлекли 1 млрд евро инвестиции и 100 компании в местните стопански зони. 80 от тях са чужди фирми. Много от тях постоянно разширяват дейността си, заяви на свой ред инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг" АД. Той посочи, че проектът "Тракия икономическа зона" стартира заедно с новия програмен период. За да продължим да се развиваме обаче са нужни и много квалифицирани кадри. Затова в проекта се включват и ВУЗ-овете в Пловдив. Голяма роля има и средното професионално образование – в тази сфера могат да се направят допълнителни инвестиции, допълни инж. Панчев.