Станишев бесен на своите за земята: Какво да кажа в Брюксел?

Бурен скандал и силно "набиване на канчетата" заради решението за удължаване на мораториума за купуване на земя от чужденци е имало на заседанието на червената група. Това разказаха присъствали на инфарктната сбирка на "Позитано" 20 късно във вторник.

Соцлидерът Сергей Станишев бил бесен на своите, че подценили ситуацията, не подготвили адекватна изпреварваща позиция и така позволили на "Атака" и ГЕРБ да прокарат това решение. А накрая и 59 от червените го подкрепили.

"Какво да кажа в Брюксел? Как така се приема решение, което противоречи на договора с ЕС?!", попитал Станишев. Червените юристи веднага обяснили, че не произтича нищо от това решение на парламента, защото по конституция правителството не може да налага мораториум. Това се прави от депутатите. Изразени били становища, че решението може да падне в Конституционния съд.

Гафът с мораториума бил повод социалистите отново да бъдат мъмрени за дисциплината. 6-има от тях не са били в пленарната зала по време на инфарктното гласуване - Илия Баташки, Николай Малинов, Петър Кънев, Светла Бъчварова, Стефан Данаилов и Румен Гечев. Само за последния имало извинение, защото бил в командировка в чужбина. Петър Мутафчиев и Деница Караджова пък не пожелали да участват в гласуването, разкриха техни колеги.

Пред групата Янаки Стоилов напомнил, че БСП внесе своя редакция на въпросния текст, но тя не мина с 1 глас. Проверката показала, че Кънев е излязъл от залата по време на прегласуването.

Никой в лявата ПГ и вчера не можа да даде категоричен отговор какво решение е имало за гласуването. Според тези, които бяха "за" мораториума, решението било за вот по съвест и дори за подкрепа.

От ръководството обаче обясниха, че още миналия вторник на ИБ и след това на група е било взето решение левите да са "въздържал се".

Решението не е от тези, с които можем да се гордеем, коментира зам.-шефът на групата Атанас Мерджанов вчера. Обяви, че то няма да наруши отношенията между БСП и ДПС.

Левите пишат спешни законодателни промени, които да влязат в сила след падането на мораториума от 1 януари 2014 г. Трябва да ги подготвим внимателно, за да няма разлика между българи и граждани от страните-членки на ЕС, защото при противоречие подобни текстове ще бъдат върнати от Еврокомисията, както стана с Румъния, обясни шефката на земеделската комисия Светла Бъчварова. Едната новост ще е чужденците, които искат да купят земя у нас, да са пребивавали постоянно преди това поне 5 г. Ще бъдат задължени да я използват само за земеделие, а не да я препродават. Може да има рестрикции и по отношение на категорията земя, която да бъде позволено да се купува от чужденци, допълни я колегата Филип Попов. Има идея да не се продават земи на 50 км от границата.

"В ЕК са добронамерени към България. Сега там има европейски съвет и всички са заедно. Да отиде Орешарски и да ги види накуп, да договори удължаване на мораториума. Аз като отида в Брюксел, всички ми викат: "Бойко, как си?", а Орешарски не го познават", коментира пък Бойко Борисов от Благоевград. Той самият не бе в парламента по време на гласуването, при което депутатите му подкрепиха мораториума.

"Атака" пък отпразнува в заведение в центъра на София във вторник вечерта приемането на решението на НС. Лидерът Волен Сидеров го обявил за голяма победа на партията.

Президентът, БСП и ДПС сезират Конституционния съд

Решението за удължаване на мораториума върху продажба на земя на граждани от ЕС до 2020 г. е погрешно и създава негативен имидж на държавата, заяви президентът Росен Плевнелиев. Правният му съвет вече подготвял писмо, с което ще сезира Конституционния съд. "Подобни решения се наказват по специална процедура от ЕС. Не е добре една държава да се отказва от приоритетите си и да даде знак на целия свят и на ЕС, че не изпълнява поети международни ангажименти", допълни той.

ДПС уточнява мотивите, с които да се обърне към КС, каза зам.-шефът му Христо Бисеров. Той нарече "изненадващо" и "грешен ход" решението на част от депутатите на БСП да подкрепят мораториума. За сезирането на КС от ДПС ще търсят и тези леви, които бяха против или не участваха в гласуването.

Възможно е да се търси подкрепа в тази посока, каза и зам.-шефът на червените Атанас Мерджанов.

ЕС можело да затвори трудовия пазар за българи

Всяка ревизия на присъединителния договор на България може да бъде посрещната с реципрочни действия от страните-членки на ЕС, включително с потенциално удължаване на изтичащата на 1 януари 2014 г. забрана българи да могат да работят постоянно в която и да е държава от съюза.

Такава прогноза прави Ройтерс по повод новия мораториум на продажбата на българска земеделска земя на чужденци до 2020 г. Агенцията цитира говорителката на еврокомисаря Мишел Барние - Шантал Хюс, която коментира пред БНР, че "ако България иска мораториумът да остане в сила след началото на следващата година, тогава трябва да получи подкрепа от всички останали страни в ЕС. Това означава и ревизия на присъединителния договор и новото му ратифициране от всичките 28 страни".

С 80,1% е поскъпнала за 2 години

Земеделската земя е поскъпнала с 80,1% за 2 г., съобщи вчера НСИ. Увеличението е с 42,7% през 2011 г. спрямо 2010 г. и с 37,4% през 2012 г. спрямо 2011 г. Средната цена за миналата година е 547 лв./дка. Най-голямо е нарастването при овощните градини - с 45,1% за 1 г. През миналата година броят на сделките със земя се е увеличил с 5,3%, а продадените площи - с 23,2 на сто.
Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"