В София декорираха с цветя три храма с различна религиозна принадлежност

В три столични храма, с различна религиозна принадлежност, беше открита уникална по рода си изложба от флорални композиции

Атрактивни декорации от живи цветя бяха експонирани в православния храм „Св. Николай Софийски“, Синагогата в София, събираща поклонници на юдаизма и католическата енория „Св. Йосиф“ в район Възраждане.

И в трите храма цветята са подредени под формата на кръг като символ на единство, вечност и съвършенство, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет .

Декорациите са изцяло съобразени с интериорните цветови и пространствени особености на всеки от храмовете.
Официалното откриване на изложбата се състоя в църквата „Св. Николай Софийски“. Събитието е част от проекта за декорация на религиозните храмове на територията на район “Възраждане” „Цветята – символ на естетика и култура“, чиято цел е да популяризира и въведе европейски опит за аранжиране на композиции от цветя в храмове с различна религиозна насоченост. С тази инициатива Столична община в партньорство с Българска академия по флористика се надява да насочи вниманието на гражданите към култивиране на приемственост и толеранс към различните религии.
„Вярваме, че тази първа по рода си декорация от цветя, е стъпка към постигане на обща културна, емоционална и естетическа точка на трите храма на територията на район „Възраждане“. Тя ще бъде от значителна помощ на младите хора и живущите в района да повишат познанията си за декоративните обреди. Идейнoто решение за композициите на нашите партньори от Българска академия по флористика представя новаторски европейки техники в аранжирането и дизайна на композиции от цветя“, сподели Савина Савова.
Под ръководството на академията, усилия в проекта вложиха представители на гимназията за приложни изкуства „Св. Лука”, флористи-декоратори, представители на църковните настоятелства и членове на читалища на територията на района.
Проектът за декорация на религиозните храмове на територията на район “Възраждане” „Цветята – символ на естетика и култура“ се реализира със съдействието на Столична община  и Столичен общински съвет по Програма „Европа – граждански проекти и европейски практики”. Проектът се осъществява и в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.