Над 2 млн. лв. ще струва подземната улица на "Тройката"

При изграждането ще се достигне до 7 м дълбочина

Над 2 млн. лева ще струва изграждането на подземната улицата, част от мегапроекта за реконструкцията на площад Тройката. 

Официално след няколко дни работата по първия етап реално ще започне. Той е между Съдебната палата и ул. "Васил Левски".

ВИЖ ТУК КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ТРОЙКАТА СЛЕД РЕМОНТА

"След това ще се прехвърлим на площта между НХК и паметника Альоша и след това започва друга съществена и много сериозна част от този проект – подземната улица, която ще пресича центъра на град Бургас (свързваща улиците "Княз Борис I" и "Ген. Гурко" - бел. авт.)", каза пред радио "Фокус"  зам.-кметът по строителство Костадин Марков.

След изграждането на подземната улица проектът ще продължи надолу по площада и за офрмяне на района  от търговския център "Триа" до паметника Альоша. Проектът включва реконструкция на настилките и водни ефекти на повърхността.

"Сложна е улицата, минава се под земята, на дълбочина 7 м достигаме, което си е сериозен обект. Има укрепвания, има затруднения на съгражданите ни. На практика тя пресича целия център. При всички случаи ще изпитваме неудобства, съизмерими с реконструкцията на главната улица, за което предварително се извинявам", допълни Марков. 

По принцип всеки един проект, по който се копае на дълбоко, има теоретичен риск, заяви той. "Надявам се проектантите да са си свършили работата и да са минимализирали този риск, а опасност реална всъщност за паметника, който е в непосредствена близост до улицата и то точно до мястото, където тя ще е на най-дълбокото.

В момента преглеждаме укрепванията и мисля, че ще се застраховаме много сериозно. Обектът не е лек и за пръв път се прави", коментира той. 
Площадното пространство и подземната улица са един обект. Общата стойност на проекта е 7 млн. лв. Пет от тях са осигурени по ОП "Регионално развитие", а 2 млн. лв. са собствени средства на Община Бургас. Над 2 млн. лева е само улицата. Марков обясни, че след като приключи реновирането на пространството около Съдебната палата, там ще бъде на бетон и хората ще могат да преминават отгоре.

"Но безспорно ще има затруднения, особено на пролет, когато имаме и дъждове и е разкаляно. Просто да си спомним как беше на главната улица, нещо подобно ще бъде, но не означава, че ще бъде блокиран площада.

Така е направена етапността, че до отделни части до него винаги ще има достъп и няма да бъде нарушено преминаването от сега реконструираната част на „Александровска” до нереконструираната част", увери той.