Връщането на пушенето ще навреди на българския туризъм

Приходите от туризъм в България за първи път надхвърлят 3 млдр. евро

"Ако някой иска да навреди на българския туризъм, то той може да въведе обратно и без предупреждение пушенето в заведенията". Това твърди директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му, по никакъв начин от въвеждането на забраната през 2012г. няма нито едно оплакване от чуждестранен туроператор, свързано със Закона за здравето. Драганов е категоричен, че през последните две години българският туризъм се развива много стабилно и тази стабилност зависи от законодателството.

Към момента има над 150 хиляди записвания за бъдещи периоди от страна на чуждестранни оператори за следващата година и България трябва да остане сериозна и твърда дестинация, без промени, включително и за дълбоко дискутираната тема за тютюнопушенето.

"На тази тема трябва да се сложи точка, тъй като това е лош сигнал за инвеститорите. От друга страна това би била и голяма щета, която ще бъде нанесена на чуждестранните оператори", твърди Драганов и допълва, че те вече са сключили договори за над 4 млн. 800 хил. почивки в България за догодина и няма как сега от българска страна да бъдат информирани за съществена промяна в законодателството, а туристите да получат правото си да се откажат от планираното пътуване.

Румен Драганов определи сезон 2013 година като един от най-успешните, спокойни и предсказуеми сезони за българския туризъм. Според него, този сезон се различава от предходните по това, че не е имало събития, които да уронват доброто име на българския туризъм.

Директорът на ИАОТ съобщи, че се очаква БНБ да обяви приходи по външно търговския баланс, които да надхвърлят 3 млдр. евро. И по същия начин се очаква статистиката официално да отчете над 9 млн. посетители общо в страната. По думите му, тези числа са важни, защото показват един положителен тренд като цяло от развитието на дестинация България.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма и тази година най-големи ръстове бележат руският и украинският пазари, чиито ръстове надхвърлят 33%. Много добри са още ръстовете от дестинация Израел, които също надхвърлят 30%. Развиват се пазари като Словакия, възстановен е положителният тренд на английския пазар. От края на миналата и началото на тази година за българския туризъм има и нови пазари, като Индия, Индонезия и Китай.