Половината от бургаските затворници с постоянна работа

Ако работят два дни по 8 часа на ден, им се приспада един ден изтърпяване лишаване от свобода

Около 50% е трудовата заетост в общежитията към бургаския затвор в различните сезони, каза за радио „Фокус” Петър Леков, инспектор соц. дейности в бургаския затвор. Той добави, че около 15-20% от затворниците, които са били в общежития и са работили на външни обекти, вече имат изградени устойчиви трудови навици, което ги прави по-конкурентно способни на пазара на труда. По думите му в затвора в Бургас се прилага прогресивна система по отношение на изтърпяване на наказанието.

„ След постъпване в затвора, се прави преценка за способностите и потребностите на лишените от свобода. Те се насочват към съответните програми. За всеки един се изготвя индивидуален план, който трябва да бъде изпълнен, с цел изграждането на устойчиви обществено приемливи модели. Основната задача е затворникът да бъде поправен, превъзпитан и да се върне като пълноценен гражданин в обществото. По-голямата част от лишените от свобода би следвало след определено време престой в корпуса да бъдат извеждани в общежития, за да може режимът на изтърпяване на присъдата да се облекчава. Някои от затворниците, които вече са изведени в общежития, успяват да си намерят работа във фирми, към които са били ангажирани. Други получават покани да останат да работят във фирмите, които са ги наемали в процеса на изтърпяване на наказанието, което за нас е много позитивен знак, че работодателите и затворниците са успели да се сработят и да изградят целите на това, което сме планирали”, каза още Леков.

Трудовата дейност, която развиват лишените от свобода в бургаския затвор, са към няколко бригади. Едната е към механичен цех, където се изработват различни метални изделия. Другата бригада изработва продукти от картон като кашони и пакетирани продукти. Има и такава за изработка на пластмасови изделия.

Трудовата дейност се приспада от размера на наложеното наказание. „Ако работят два дни по 8 часа на ден, им се приспада един ден изтърпяване лишаване от свобода. Затворниците проявяват интерес към предлаганите трудови дейности”, каза още Леков.