И преподавателите се надигнаха: Студенти, с вас сме - успех!

Стотици преподаватели от най-различни ВУЗ-ове подкрепиха "Ранобудните студенти" и исканията им

Стотици преподаватели от всички университети подкрепиха "Ранобудните студенти" и тяхната окупация на Ректората.

"За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности – затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях", написаха днес те в специална декларация. Писмото им бе публикувано във Фейсбук страницата на "Ранобудните студенти".

Преподавателите заявявиха, че са убедени в пълното компрометиране на правителството и застават зад исканията на възпитаниците си за оставка на кабинета, разпускане на парламента и нови избори.

И днес в двора на Ректората ще се разпространява подписката, в която желаещите да изразят подкрепа към студентите могат да впишат имената си. Все по-засилено става присъствието на преподаватели по най-различни предмети,като най-много доценти и професори има от Философския, Юридическия и Историческия факултет на СУ.

Ето го и пълният текст на декларацията:

"Декларация на преподавателите, подкрепящи протестиращите студенти.

28 октомври 2013г. София

Ние, подписалите тази декларация преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и други висши училища в страната, заявяваме подкрепата си за протестиращите студенти.

Подкрепяме техните справедливи искания за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната. За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности – затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях.

Убедени сме, че правителството на г-н Пламен Орешарски е напълно компрометирано, а XLII Народно събрание е делегитимирано и всекидневно подрива и малкото останало доверие в политическите институции на страната. Затова заставаме зад исканията на студентите за оставка на правителството на г-н Орешарски, незабавното разпускане на Народното събрание, и насрочване на нови избори.

Вярваме, че в политиката моралът има място – и то днес, тук и сега. Затова се чувстваме длъжни да подкрепим студентите, дръзнали да се надигнат срещу цинизма, бездушието, пасивността и недоверието, разяждащи основите на обществото ни и поставящи под въпрос нашето бъдеще като политическа общност. С вас сме – успех!

Подписи събираме днес в Ректората."