Купуват рокери и таксиджии да свалят кмета?

30 лева за таксист и 1000 лева за рокер за протест срещу Тотев

Пловдивските таксиметрови шофьори се събират на протест днес следобед. Колоната ще тръгне от Гребната база през бул. "Шести септември", бул. "Източен" и "Мария Луиза". С шествието си те ще искат оставката на кмета Иван Тотев за политиката, водена спрямо тях. Това заяви председателят на Асоциация за защита на превозвачите Георги Ряпов.

Таксистите са недоволни от размера на общинското разрешително, което е в размер на 200 лева и е най-скъпото в България.

Няма да пусна моите шофьори. Чух, че част от хората, които участват са платени. Говори се, че има предложение за заплащане около 30 лева на човек, заяви Йордан Йорданов, собственик на една от големите фирми в града.

Заявление за разрешително за протест в общината до този момент не е получено, коментира  зам.-кметът по транспорта Александър Държиков. Уведомена е полицията, каза той.

До мен стигна информация, че и на рокерите са предлагани пари, за да се включат в шествието, заяви народният представител Стефан Дедев. Предлаганите суми там обаче били в размер на около 1000 до 3000 лева.

Срещата на шофьори с представители на местната власт и пловдивски депутати продължи повече от час.

Коментирани бяха още въвеждане на минимална цена в Пловдив за около 60/65 стотинки на километър. В момента е приета максимална цена, която е 1,10 лева за през деня и 1,30 лева нощна тарифа. Според някои фирми сегашните тарифи ги водят до фалит. Борим се за подобряване условията на труд и условията им. Не говорим за удобството на фирмите. 90% от проблемите ще се решат с подобряването на условията на труд. Тарифата от 45 стотинки е удобна за клиентите, но е лоша за шофьорите. Чупят се автомобилите и те стават опасни, коментира Йордан Йорданов.

Община Пловдив обаче няма как да предприеме законодателни инициативи. За това е необходимо предложение в Народното събрание, коментира Александър Държиков. Ще назначим експертно изследване, което да докаже нуждата от минимален праг, след което ще внесем предложение в транспортната комисия в Парламента, заяви още той.

Стана ясно още, че регистрираните жълти коли в Пловдив са около 1200.