Първо в Plovdivutre: В 16.00 часа студенти окупират Пловдивския университет

Протестът започва в 5-та аудитория на Ректората

Студенти от ПУ "Паисий Хилендарски" ще окупират сградата на Ректората. В 16 часа в 5-та аудитория започва протест в подкрепа на другите ВУЗ-ове. Това съобщи за Plovdivutre.bg Димитър Безев от Студентския съвет на ПУ. Окупацията ще е денонощна и безсрочна. Исканията са оставка на кабинета "Орешарски" и предсрочни избори. Нито една партия не е търсила контакт с нас, решихме окупацията сами, каза още Безев.

От прозорец над входа на Ректората вече е спуснат транспарант с надпис “Ако не ние, кой? Ако не сега, кога?”.
Окупирани аудитории има в Софийския университет, откъдето започна протестът, Нов български, НАТФИЗ. Студенти от Националната художествена академия подкрепиха колегите си в СУ.

Очакват се окупации в Музикалната академия, както и инициативи в УНСС.

Над 300 преподаватели от различни университети подписаха днес декларация в подкрепа на протестиращите студенти, която бе разпространена в мрежата. В нея те заявяват, че застават зад исканията на възпитаниците си за оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и насрочване на нови парламентарни избори.

Преподаватели от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Пловдивския университет, Нов български университет, НАТФИЗ, Великотърновския университет, Русенския университет, Националната художествена академия, БАН и Американския университет в България са застанали с имената си зад каузата на студентите. Подписите се увеличават с всяка минута.

От Пловдивския университет до този момент подкрепа са дали Албена Хранова проф. д-р, хон.ас. Иван Петров и проф. дфн Клео Протохристова.