Пета аудитория в Ректората на ПУ вече е окупирана

В 18.00 часа студентите ще са готови с първата си писмена декларация

Пловдивският университет също се надигна. Пета аудитория в Ректората на ПУ вече е окупирана.

В стаята виси лозунг „…И НИЕ СМЕ БУДНИ # occupy ПУ”. Окупацията на аудиторията е безсрочна и денонощна. Брошури за този акт са разлепени из целия университет и околностите му. С това действие студентите искат да защитят гражданското си право и да изкажат своята позиция за всичко, което се случва в страната - за липсата на морал в политиката, за деградацията на правовата държава и за нетърпимото нарушаване на обществения договор.

В 18.00 часа Инициативния комитет, излъчен от пловдивските студенти, ще прочете първата си протестна декларация. Това съобщи член на Студентския съвет – Димитър Бозев. „Искаме да се чуе гласът на младите хора в Пловдив”, допълни още той.

Студентите ще използват аудиторията като щаб за дискусии, дебати и лекции. Те са готови да подкрепят софийските си колеги с присъствието си в столицата, ако им бъде отправена такава молба. До този момент обаче, единствените предприети мерки остават на територията на Пловдив.

Пловдивският университет е поредният, който е окупиран от протестиращи студенти. Окупирани аудитории има в Софийския, откъдето започна протестът, Нов български, НАТФИЗ. Студенти от Националната художествена академия подкрепиха колегите си в СУ. Очакват се окупации в Музикалната академия, както и инициативи в УНСС.