Ремонтът на бизнес инкубатора пред финал

Мисия Бургас

29-10-2013, 18:07

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започват ремонт на бизнес инкубатора

Къщата е строена около 1900 г. като жилище на богат гръцки търговец

Ремонтът на бизнес инкубатора е пред финал. След довършителните дейности дейците на културата, науката и бизнеса в града ще разполагат с реставрираната сграда в сърцето на Бургас за отдих, срещи и различни мероприятия.

Новото функционално разпределение на сградата от 700 кв. м включва обособяването на рекреационно пространство, архивно помещение и 9 офиса. Освен това са изградени 3 зали - конферентна, мултимедийна и презентационна, както и  интерактивно изложбено пространство.

Реконструкцията на сградата на ул. "Княз Александър Батенберг" 28, която е срещу входа на Централния плаж, бе извършена по програма "Красива България".  Проектът цели да укрепи, реставрира, адаптира и социализира недвижимата културна ценност.

За месеците от началото на годината са реставрирани фасадите, автентичните дограми и елементи от интериора и екстериора на архитектурния паметник. Конструкцията на сградата е укрепена, подменени са покривната конструкция и покритие, изградени са нови инсталации, санитарни възли, поставени са съвременни подови и таванни покрития, осигурени са дори енергийна ефективност и достъп за хора с увреждания.

Сградата е част от "архитектурен ансамбъл ул. Княз Батенберг – ул. Филип Кутев". Построена около 1900 г. като жилище на богат гръцки търговец, през 90-те години на миналия век къщата опустява и започва да се руши.