Несебър чества Деня на народните будители

Виж празничната програма тук!

На 1 ноември Община Несебър ще отпразнува Деня на народните будители с поредица от културни събития, които ще се състоят в сградата на занаятите (бившата поликлиника). Културната програма ще започне точно в 10:00 ч. с откриване на изложба-базар на издателство „Труд“. На българския книжен пазар вече има над хиляда и двеста български и преводни заглавия с логото на „Труд” – художествена литература, документалистика, биографични четива, популярни, научни, справочни и енциклопедични книги. Част от тях са уникални за родния книжен пазар. Изданията на „Труд” винаги са се отличавали с висок професионализъм както в художествено и естетическо, така и в техническо и полиграфическо отношение. Книгите, изготвени в „Труд”, заслужено могат да красят всяка библиофилска колекция и неведнъж са печелили престижни награди - за библиотечно оформление, за полиграфическо изпълнение и за принос към развитието на книгоиздаването в България. Всички жители и гости на града ще могат да си купят детски книжки, енциклопедии, художествена литература и от луксозните издания на „Труд“ с отстъпка от 20 % в дните от 1 до 3 ноември.

В 10:30 ч. започва следващият модул в културната програма, посветен на кариерното ориентиране. Той е насочен към учениците в горен курс, които завършват тази година своето образование и ще трябва да изберат специалност за следващия етап от обучението си. От Община Несебър поканиха преподаватели от Бургаския свободен университет (БСУ), които ще изнесат презентация за най-популярните специалности и реализацията, която дават в обществото. Презентация на БСУ ще е на тема:  „Бургаски свободен университет – новата идея в образованието”. Презентатори ще бъдат преподавателите доц. д-р К. Сейменлийски, д-р Юлия Йоргова. Ще присъстват както бивши възпитаници на университета, така и настоящи студенти -  Васил Иванов, Кристина Рашкова, Ельдар Заеров, Теодора Ялъмова и Евгений Долганов.

Програмата ще продължи със среща-разговор с писателя Николай Фенерски. Той е печелил два пъти есенната награда за литература на Община Бургас с двете си книги през 2009 г. и 2012 г., както и няколко национални награди. Автор на алманах за северозападна култура, на документален филм (селектиран в София Филм Фест 2012) и на други текстове и апокрифи. Писателят ще чете откъси от свои произведения и ще говори за литературата, думите и други изобретения. Всеки желаещ ще може да си закупи негова книга с автограф.

Празничният 1 ноември ще завърши с награждаване от кмета на Община Несебър - Николай Димитров на ръководителите на самодейните състави от Община Несебър, спечелили призови места във фестивалите „Балкан фолк 2013" и “Евро фолк 2013“,  провели се във Велико Търново.