Бургас може да остане без Център по кожно-венерически заболявания

Мисия Бургас

30-10-2013, 11:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас остана без доктори за белодробна ТЕЛК

Ако не стане отделение на МБАЛ, Общината ще трябва да отделя 100 хиляди за дейността му

Центърът по кожно-венерически заболявания изнемогва и може да бъде закрит, ако не се намери вариант за прехвърлянето му като отделение на МБАЛ – Бургас.

Това сподели за Burgasutre заместник-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.

Причинaта за тежкото положение на здравното звено е промяната от 2012 година в Наредбата за финансирането на тези центрове. Това ги постави в много тежка икономическа ситуация на недофинансираност.

Затова още от миналата година Община Бургас, съвместно с Регионалния здравен център и областната болница започнаха да работят върху идеята за разкриване на отделение по кожни болести към МБАЛ – Бургас. Целта на този проект беше да се прехвърлят всички дейности на бившия диспансер там, а той да премине към ликвидация.

„Ако продължи по този начин това лечебно заведение със сегашния си статут,  то няма да издържи и ще генерира само загуби и дългове. Но тъй като се забавиха нещата с разкриването, поради смяна на ръководството на МБАЛ – Бургас, както и заради някои неща, свързани с предваителни уговорки с Министерството на здравеопазването за финансиране на болницата, съвместно с общината, този план все още не е осъществен”, обясни още д-р Мануелян.

За да може да работи все още Центърът се налага той да бъде допълнително финансиран.  По тази причина вчера съветниците му гласуваха 10 хиляди лева допълнителни средства. С тях диспансерът ще се опита да изчисти част от задълженията си и да изплати заплатите на персонала.

„Община Бургас прави каквото може за тези здравни заведения на територията й, но ние няма как да поемем тези болници на наша издръжка изцяло и бъдещето им е под въпрос. Разбира се догодина ще се постараем да влезем в преговори отново с министерството за да може това отделение да се разкрие и да минем към ликвидация на Центъра.

Ако това не стане годишно ще трябва да инвестираме ресурс от около 100 хил. лв за да може той да функционира, със стационар за лежащо болни", допълни зам.-кметът.