Робот продавач в Япония изуми света

Минами изглежда като обикновена японска девойка

 Момиче-андроид започна работа тази сутрин като продавач-консултант в отдела за дамски трикотаж в големия търговски център "Такасимая" в японския град Осака.

Тя поразително прилича на жив човек, може да говори добре, да прави изящни жестове, дори има прилични мимики на лицето.

Минами изглежда като обикновена японска девойка на около 25-26 години, висока е около 160 см. Като изпълнява поръчките, идващи от сензорния екран до нея, тя може с усмивка да разкаже за особеностите на роклите и пуловерите, като дори проявява инициатива и предлага на потенциалните купувачи различни цветове. Красавицата Минами е конструирана от екип от специалисти под ръководството на професор Хироши Исигуро. Целта на екипа е не само създаването на все по-съвършени многофункционални роботи, а и провеждането на социологически изследвания на реакцията на хората в присъствието на андроиди.

Минами вече два пъти досега се появяваше в "Такасимая", но само като посетителка, която общуваше с другите купувачи. Днешната й по-сложна роля, освен чисто рекламните функции, ще даде възможност да се разбере колко ще се затруднят хората в общуването с изкуствен продавач. Засега "момичето" ще работи до 12 ноември.

Всъщност Минами, освен популярно женско име в Япония, е и името на квартала, в който е разположен търговският център.