Каузарите и младежката заетост в Стара Загора

Стара Загора Лайф

30-10-2013, 22:52

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Каузарите с дискусия днес

Дискусия на тема Младежка заетост се проведе в зала 2 на Община Стара Загора с участието на неформална група Каузарите, представители на местната власт, институциите и бизнеса.

Участниците дебатираха връзката между образованието, изискванията на фирмите за уменията и компетенциите при наемане на нови служители и очакванията на младите хора за реализация на трудовия пазар у нас.

Организаторите запознаха присъстващите с проекта Млад и зает, финансиран по програма Младежта в действие. Те представиха статистика за младежката безработица в област Стара Загора и кратка презентация на програмите и мерките от Агенцията по заетостта.
Представители на НФГ Каузарите коментираха представената статистика и възможности за стимулиране на младежка заетост – предстоящи европейски програми и други мерки. Ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова изрази подкрепата на общинското ръководство за осигуряване на младежка заетост и готовността за изпълнение на проекти, ориентирани към нея.
Ще се проведе дискусия между всички присъстващи (работодатели, младежи, институции) относно начините за справяне с младежката безработица, чрез търсене на допирните точки между образованието, нужните кадри на работодателите и изискванията на младите хора бяха сред дискутираните от участниците аспекти. Бяха споделени добри практики на стажантски програми от страна на бизнеса.