Древният СПА център Деултум изпревари мощите на Кръстителя за археологическите чудеса

Туризъм

31-10-2013, 06:20

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Археолози откриха гроб на вещица в Деултум

Гроб на лекар-комарджия изровиха в Деултум

Откритието на остров Св. Иван може да спечели надпреварата за втори път

Древният римски град Деултум задмина станалите известни в цял свят мощи от Созопол на Св. Йоан Кръстител в класация за археологическите чудеса.

В момента СПА центърът на древността е на 4-то място в надпреварата, а победителят от 2011 г. - мощите, открити на остров Свети Иван, остават на седма позиция.

Голямата битка обаче тепърва предстои, финалистите ще се борят за най-желаното първо място след 1 ноември, когато гласуването влиза във финална фаза. В края на месеца ще стане ясно кои са трите най- значими археологически открития сред десетте финалиста.

"Изключително съм радостен, че Деултум намери своето място в топ 10 на Чудесата на България. Това показва, че работим в правилната посока. Обръщам се към всички жители на град Средец и цялата община да подкрепят вота и да гласуват в подкрепа на Деултум. А той заслужава да бъде в топ 3, защо не и да стане победител”, каза пред в. "Стандарт" кметът на общината Иван Жабов.

Другият участник от Бургаско в престижната надпрева също срещна мощна подкрепа. В петък мощите на Йоан Кръстител се изкатериха значително и така си осигуриха място в челната десятка. След призив от страна на община Созопол пък през почивните дни откритите край морския град свещени реликви набираха скорост и се заковаха на седма позиция.

"Много се радвам, че мощите на Свети Йоан Кръстител заеха достойно място в десетте най- значими археологически обекта. Това се споделя от всички жители на общината и приятели на Созопол.

Признавам, че в тази класация има много достойни кандидатури и конкуренцията е голяма, но всички ние, жителите на Созопол, сме амбицирани реликвата, открита на остров Св. Иван, да влезе в челната тройка на финалния тур, а защо не и отново да заеме първото място. Знам, че нас ни подкрепиха и много приятели от цялата страна и от чужбина", каза кметът на Созопол Панайот Рейзи.