От догодина по-високи такса смет и данък сгради

Мисия

31-10-2013, 16:29

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Планът за квартал Бедечка отново на фокус

Вдигат такса битови отпадъци

Въпреки увеличението данъкът върху недвижимите имоти в Стара Загора остава един от най-ниските в България

Да бъде увеличена такса „Битови отпадъци” за гражданите от 1.2 на 1.5 промила, а за бизнеса - от 3 на 3,5 промила приеха общинските съветници в Стара Загора днес.

Най-съществената причина за увеличението са двойно по-високите отчисления, които общината ще плаща от следващата година към екоминистерството, заради неизградени съоръжения за третиране на битовите отпадъци, в размер на 70 лв. на тон.

Гласуваната днес план-сметка за необходимите средства за предоставяне на услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържане на чистотата на обществени места, предвижда намаление с 800 000 лв.

На първо и второ четене беше прието и предложението за увеличение на данък „Сгради”, което предвижда данъкът върху недвижимите имоти се увеличава с 0,2 промила – от 1,25 на 1,45 промила. Данъкът за възмездно придобиване на недвижимо имущество - при закупуване на недвижим имот например, данъкът се променя от 1,6 на 2,5 на хиляда.

Въпреки увеличението данъкът върху недвижимите имоти в Стара Загора остава един от най-ниските в България. В София той е 1,875 промила, в Пловдив – 1,8 промила, във Варна – 2 промила, в Плевен – 1,9 промила и пр. Със ставка от 1,45 промила Стара Загора се изравнява с Бургас, а по-ниска е само в Русе – 1,2 на хиляда.

Мотив за повишението са  необходимите близо 4 млн. лева за съфинансиране на европроекти през следващата 2014 година. Налице са и нови ограничения в Закона за публичните финанси, който влиза в сила от 01.01.2014 г. Предложението е в синхрон с данъчните ставки в другите общини, аргументира се в зала кметът Живко Тодоров. Трябва да осигурим перспектива на града чрез данъчната политика, а не чрез кредити, като прехвърлим отговорността на някой друг, добави той. По думите му, средствата ще се върнат при хората под формата на инфраструктура.

Кметът посочи, че за администрацията през следващата година приоритет ще бъде ремонт на кв. „Три чучура север“ със средства от капиталовата програма.

На заседанието си днес съветниците одобриха индивидуалната награда „Икар“ тази година да бъде връчена на Иван Петков – випуск 2013 на Гимназия с преподаване на чужди езици „Р. Ролан”, завоювал първо място на състезание по публична реч в гр. София и класиран сред първите 10 участници на международния кръг на състезанието, проведено в Лондон. Колективната награда „Икар“ се присъжда на отбора на Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”, спечелил състезание и квота за участие в програмата „Евроскола” на Европейския парламент.

Днес беше гласувано и решението за присъждане на литературната награда „Николай Лилиев" на поетесата Виолета Бонева за значим принос към националната и международната култура.

На заседанието беше одобрен и Общинският план за развитие на Община Стара Загора за периода 2014 -2020 г., както и поемането на дългосрочен общински дълг за финансиране на проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора".