Какви са навиците на богатите

Тези, които смятат, че да забогатееш е въпрос само на шанс, нека помислят отново. Оказва се, че това е свързано и с начина, по който прекарвате деня си, започвайки със събуждането

Има една безспорна истина, която всеки успял човек знае. И тя е казана много кратко и ясно от Аристотел: „Ние сме това, което правим всеки ден. В този смисъл съвършенството не е въпрос на действие, а на навик“.  Какви навици имат най-богатите хора в света? Абайоми Джегеде, основател на Leaders Hub, изброява за Lifehack кои са те:

1. Поставят си цели. Хората не забогатяват по случайност. Или поне не устойчиво.

2. Фокусират се върху едно нещо. Богатите имат навика да насочват всичките си усилия и действия за постигането на даден цел, независимо колкото трудна и недостижима да изглежда тя. 

3. Умеят да ценят времето. Те осъзнават стойността на всяка една минута и не пилеят времето си за непродуктивни занимания.

4. Харчат по-малко, отколкото печелят. Уорън Бъфет съветва първо да спестяваме, а след това да харчим. Т.е. да не спестяваме това, което е останало след разходите, а да харчим това, което е останало след спестяванията. 

5. Работят усилено. Те не се страхуват от тежката, трудна или предизвикателна работа. Обикновено вършат неща, с които другите не могат да се справят или не желаят да правят.

6. Не спират да се учат и развиват. Правилото е просто - колкото повече научаваш, толкова повече постигаш.

7. Подбират приятелите си. Те отлично осъзнават смисъла на думите „Покажи ми приятелите си, за да ти кажа кой си“. Хората, с които общуваме, имат огромно влияние върху нашето мислене и начин на живот.

8. Упорити са. Богатите хора никога не се отказват. Около 90% от най-състоятелните хора днес са такива, защото не са спирали да опитват, въпреки грешките и провалите. И в крайна сметка са успели. 

9. Не се страхуват да поемат риск и осъзнават много ясно какво ще им коства това. Рискът е неизменна част от пътя към успеха.

10. Щедри са. Едни от най-богатите хора в света са и едни от най-големите филантропи (Андрю Карнеги, Бил Гейтс, Карлос Слим и др.). 

 

Богатите хора притежават още много общи черти, които до голяма степен са в основата на успеха им. Някои от тях са споменати и в книгата на Том Корли „Навиците на богатите“: Стават по-рано и се възползват от сутрешните часове. Около 44% от богатите хора се събуждат три часа преди да отидат на работа. Тези часове те използват за самоусъвършенстване, четене на образователни материали, като специализирани списания, блогове и др.

Богатите също така работят в извънработно време, което прави денят им значително по-продуктивен. Веднъж влезли в офиса си, те не си губят времето. Повечето от тях имат списък със задачи за деня, като обикновено отхвърлят над 70% от дневните си задачи всеки ден. Не се задълбават в краткосрочни перспективи, като седемдесет процента от тях си поставят и дългсрочни цели. 
Друга обща черта при хората с високи доходи са кратките обеди. Около 55% от тях практикуват хранене в движение, докато изпълняват своите задачи за деня. Макар да се хранят по този начин, богатите са много внимателни по отношение на броя на калориите. Повечето от тях ограничават консумацията на алкохол, както и калориите от хапването си до 300. Това те правят, не само за да влязат в своите костюми, но и от здравословна гледна точка. Богатите държат на своето здраве - то означава по-малко дни на отсъствие от работа и повече енергия за изразходване в правилната посока. За разлика от бедните, при които  79% клюкарстват, богатите нямат този лош навик. Едва 6% от тях правят това в офиса. Богатите не релаксират с интернет. Те разпускат, като се социализират и комуникират. Хората с по-ниски доходи е два пъти по-вероятно да бъдат засечени във Facebook всеки ден, в сравнение с тези с по-високи доходи.


* Като богати се определят хората с доходи над 160 000 годишно и притежаващи активи от поне 3.2 милиона долара. Като бедни се дефинират тези с доходи под 30 000 долара и активи под 5 000 долара.