Парламентът прие доклада за Изборния кодекс и то без дебати

Доклада на временната комисия за промени в Изборния кодекс бе приет без обсъждания. Мая Манолова, която оглавяваше комисията, изложи основните моменти в нормативния акт

Гласуваха 142 народни представители, от които 88 – „за”, 46 – „против”, 8 – „въздържал се”.

Ето какви промени орбеляза Мая Манолова пред депутатите в пленарната зала:

В доклада се посочват изцяло нов правила за отпечатване, съхранение и разпространение на бюлетините. За първи път се предвижда хартиените бюлетини да се отпечатват в печатницата на БНБ под контрола на Министерството на финансите и ЦИК.
Предлага се и изцяло нов начин на конституиране на ЦИК. Нейният състав се предвижда да бъде намален  и да се избира от парламента след публично изслушване. Освен това към ЦИК да има и Обществен съвет, предлага още комисията, съобщава „Днес.бг”.
Въвежда се и обща бюлетина за национални, местни и евроизбори с преференция.Сред промените е и  предложението на предстоящите избори да се проведе експериментално машинно гласуване в областните центрове.
В доклада си комисията предлага още да се премине към активна регистрация и в избирателните списъци да бъдат вписани всички граждани, които са гласували на последните избори.
Целта е да няма хора, които неправомерно ще бъдат лишени от правото им на глас, обясни Манолова.

Сред предложенията е и допускане на участие на организации на българите в чужбина като подпомагаща страна на дипломатическите и консулските представителства при организираното на изборите в чужбина.
Предвижда се още намаляване на депозитите за участие в изборите – за партии да стане 2 500 лева, за коалиции – 5 000 лева, а за инициативни комитети – 100 лева. Проектът предвижда право да участват в местни и президентски избори да имат и хора с двойно гражданство.
Промени има и в медийното отразяване на предизборните кампании, като се въвежда безплатно участие в обществените медии за тези, които не получават партийна субсидия. В доклада си комисията предлага да има пряк избор на районите кметове, както и на населени места с над 100 души.