Мая Манолова обвини Първанов в кариеризъм

Очаквах, че ще дойда тук да коментирам днешния вот на недоверие. Така депутатът от БСП Мая Манолова отговори на въпрос в студиото на Нова телевизия кога ще бъде изчистена темата „Костинброд“.

„Аз не бягам от темата, но не е коректно, особено от моя страна – като вносител на сигнала за подготвяна фалшификация на бюлетините в Костинброд, да коментирам“, заяви Манолова в "Здравей, България" тази сутрин.

На въпроса за ролята и влиянието на Моника Станишева и задкулисието на тесния кръг около лидера на столетницата Сергей Станишев във вземането на решения, Манолова отговори с традиционните доводи, че БСП е най-демократичната партия, където решенията се вземат прозрачно и открито. На дадения пример от водещия, че обратното твърдят известни имена в партията като Татяна Дончева и Георги Първанов, Мая Манолова директно заяви, че очевидно някои хора имат амбиции към председателския пост в БСП. В последните дни бившият лидер на БСП, патрон на Станишев и два мандата президент Георги Първанов, Румен Петков и Татяна Дончева открито обвиняват Станишев, че решенията се вземат в тесен приятелски и семеен кръг. Всички решения се вземат в ръководните органи открито – изрази несъгласие Манолова. Аз съм председател на контролната комисия и знам.

На въпроса дали костинбродската афера в деня за размисъл е повлияла на вота, Манолова бе категорична: „В деня на размисъл по никакъв начин не съм нарушавала закона, а подадох сигнал" като уточни, че не е говорител на прокуратурата и няма да коментира разследването по наказателното производство.

След като в деня на размисъл преди последните парламентарни избори Манолова подаде сигнал за 500 000 бюлетини в печатница в Костинброд, беше извършена зрелищна акция, а преди дни Софийската градска прокуратура повдигна обвинение единствено на бившия главен секретар на Министерския съвет, защото не е осигурил строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини. Обвинения за опит за манипулация на изборите обаче липсват.

„Ангажимент на прокуратурата е дали ще бъде доказано едно нарушение или престъпление. За мен няма съмнение, че има опит за фалшифициране на изборите", заяви Манолова. 

Според нея надпечатването на бюлетини не е престъпление според Наказателния кодекс и именно това е несъвършенството на закона. „Не е ясно колко от бюлетините са били потеглили към избирателните секции. В Кюстендил още не е приключило производството", коментира Манолова. Тя обаче нарече „мнение на гражданин” експертните твърдения на колегата си и професионален печатар Петър Кънев, че технологичен брак до 5 процента е нормален и допустим.