Нови книги за три читалища в Деня на народните будители

Даренията са от д-р Андрей Ковачев, който е ръководител на Българската делегация в групата на ЕНП / ГЕРБ

Три читалища в Бургаска област обогатиха своя фонд от книги и учебни помагала в Деня на народните будители. Даренията са от д-р Андрей Ковачев, който е ръководител на Българската делегация в групата на ЕНП / ГЕРБ.

Традиционно евродепутатът работи с библиотеките към читалищата в региона. Днес, за празника, нови книги на български и английски език получиха пазителите на културата в Царево (НЧ „Георги Кондолов” 1914), Ахтопол (НЧ „Христо Ботев” 1925) и с. Черково, община Карнобат (НЧ „Пробуда” 1905).

В пратките от Брюксел има литература за деца и за възрастни на европейска тематика, документални филми, тематични игри и офис материали.

Даренията стигнаха до библиотеките чрез местните структури на ГЕРБ в Бургаска област.

От години, поради липса на средства, читалищата нямат възможност да обогатяват своя фонд. Това е и причината д-р Ковачев да обръща специално внимание на тези структури, които от столетия съществуват и пазят творчеството на български и чужди автори

Дариха 1000 лв. на Регионалната библиотека за да спаси безплатната читалня

В Деня на народните будители ГЕРБ-Бургас дари 1000 лв., с които Регионалната библиотека „П. Яворов” ще поднови част от абонамента си за периодични издания.

В празничния ден народните представители Димитър Бойчев и Семир Абу Мелих посетиха читалнята на културната институция и разговаряха за постиженията и проблемите й с директора Наталия Коцева и зам.-директора Мария Бенчева.

Депутатите се отзоваха на апела на ръководството на библиотеката за осигуряване на средства за абонаменти, тъй като необходимата сума от 5000 лв. е непосилна за техния бюджет. В края на всяка календарна година ведомството прави своя абонамент на български и чужди периодични издания, както и на електронни база данни. Читалнята на ул. „Булаир” е единствената възможност за гражданите да четат напълно безплатно вестници и списания, което на практика е вид социална придобивка. По думите на директора всеки ден от тази услуга се възползват между 80 и 100 души.

„За нас е важно тази читалня да не затваря врати. Дори и днес, в петък следобед, видяхме, че има граждани, които търсят знания, информация и са точно в тази читалня с периодичния печат. Доволни сме, че средствата от нашата партийна субсидия ще отидат за нещо толкова полезно”, коментира Димитър Бойчев.