Старозагорци в защита на Ески джамия

Гражданите не дават Музея на религиите за молитвен дом

Стотици граждани изразиха на протест своята позиция срещу претенциите на Главно мюфтийство върху собствеността на сградата на Ески джамия в Стара Загора, която от две години е Музей на религиите.

Пред Съдебната палата в града се състоя митинг, на който присъстваха граждански организации и националистически формации – ВМРО, НФСБ, Атака, ГОРД. Протестиращите развяваха знамена – българското и на организациите, които представляват, носеха плакати с надписи : В центъра на града няма да пее мюезин”, „Стоп на протурската политика в България”, „Турските мераци нямат край – вън от българския рай”.

На фона на български революционни песни всички протестиращи изразиха несъгласието си Ески джамия да бъде върната на мюфтийството и да стане действащ мюсюлмански храм. Според присъстващите, това ще зароди сериозно етническо напрежение.

Областният лидер на ВМРО Стара Загора Николина Горова изрази безпокойство от факта, че Пловдивският окръжен съд върна на мюфтийството джамията в Карлово. Това обаче, не тревожи председателя на НФСБ Валери Симеонов, според когото става въпрос за различни казуси и припомни, че от друга страна пък, съдът в Ямбол не допусна Безистенът да бъде предаден на мюсюлманското вероизповедание. Подобен сценарий като в Карлово прогнозираха за Ески джамия и представители не гражданските организации. Янко Янков от НПО „Истината за Стара Загора” изрази и негодувание от присъствието на политически партии на митинга.

Междувременно стартира  подписка срещу превръщането на Ески джамия в действащ молитвен дом, която в рамките на един час, само между присъстващите, събра 290 подписа.

Следващото дело е насрочено за 29 ноември, за тогава се организира и поредния протест.