Нова книга разгадава тайните на Фестоския диск

Дискът е открит преди около един век при разкопките на двореца в град Фестос на остров Крит

Културен център „Тракарт” отбелязва Деня на народните будители с представяне на последната книга на проф. Добрин Денев – „Посланието от Фестос”. Проф. Добрин Денев e един от съвременните изследователи на историята, който предлага свой прочит на загадъчния диск от Фестос.

Дискът е открит преди около един век при разкопките на двореца в град Фестос на остров Крит. Представлява неголяма кръгла керамична плочка с множество образи и знаци, подредени по спирала. Има две страни, като част от знаците се повтарят. За много от специалистите това вероятно е вид образно писмо, което обаче независимо от стотиците опити все още не е разгадано. Дискът е измежду многото артефакти, останали от времето на т.нар. Критско-Минойска цивилизация, съществувала много преди елинската. Предполага се, че дискът е създаден преди четири хиляди години, че е дело на минойците и че на него те са записали нещо важно, нещо което са искали да предадат на своите потомци. На витрината в музея на Ираклион, където дискът се съхранява, е написано: “Неразчетен”.

Проф. Денев не е единствения българин, който се е опитвал да разчете Фестоския диск. На базата на своите изследвания той е достигнал до убеждението, че минойската култура е тракийска (трако-пелазгийска) и че върху керамичния диска наистина има записано сведение от миналото на света и важно послание за идните поколения. Неговото разчитане е оригинално, различно от всички, които са известни досега.