Благодарствен плакет за Севастийския митрополит

С благодарствен плакет и грамота от името на кмета Живко Тодоров беше удостоен Севастийският архиепископ Теодосий, който изнесе в Стара Загора лекция на тема „Положението на християнското население в държавите от „арабската пролет” и по-специално–в Сирия“

„Християните в Близкия изток са подложени на жестоки гонения. В Египет преди няколко дни са изгорени 80 храма, в Кайро група християни са избити на излизане от сватба, в Сирия храмовете са разрушени, цели села са унищожени само за това, че са християнски. Двама митрополити бяха отвлечени и от тях няма следа.“ Така накратко обрисува ситуацията в региона митрополит Теодосий, който съобщи, че се е срещнал с българския патриарх Неофит, от когото е поискал Българската православна църква да се включи във всеобща декларация на православните църкви с искане за освобождаването на двамата владици.
Негово Високопреосвещенство Теодосий изрази благодарност към българското правителство за подслона, който дава на сирийските бежанци.„В лицето на България и българския народ виждаме приятели, които винаги са ни подкрепяли. Християнството заема значителна част от историята на България. Трябва да познавате историята на вашата църква“, каза още той.
Зам.-кметът Иванка Сотирова поднесе благодарности и увери госта, че всички българи, като истински християни, сме съпричастни към съдбата на бежанците от Сирия.