Разследването за загиналата в Мексико Галя от Карнобат е спряно

Една от причините разследването да зацикли е бързата кремация на тялото на загиналата българка

Досъдебното производство за смъртта на Галина Чанева от Карнобат е спряно, но може да бъде възобновено всеки един момент, ако се появият нови обстоятелства - резултат от кръвна проба или нов свидетел, пише в. "24 часа".

В кореспонденцията до мексиканските власти съм настоявал да получим резултатите от кръвните проби на жертвата, в изпратената от тях документация обаче няма и намек за такова нещо, не се споменава дори дали такива проби са взети, заяви наблюдаващият прокурор по делото за мистериозната смърт на младата българска Димо Маджаров.

24-годишната българка загина на място след падане от 19-ти етаж на луксозния комплекс "Емералд" в курорта Канкун, Мексико през 2011 година. Родителите й, Елена и Чанко, научават за това по телефона от друга българка - Гергана, приятелка на дъщеря им, която е с нея в Мексико. Те дори не са подозирали, че Галя, която следва в София, е извън пределите на страната.

По случая са образувани паралелни разследвания - както в Мексико, така и у нас, но през пролетта на т.г. стана ясно, че българското върви към спиране.
Досъдебното производство е спряно, тъй като всичко, каквото е можело да се направи до този момент, е свършено, уточни прокурор Маджаров. За мен случаят не е изяснен, подчерта прокурорът.  Една от причините за това било и изчезването на възлов свидетел - Калоян Валентинов Данчев.

Разследването е стигнало до информацията, че Калоян Валентинов Данчев е наемател на апартамента, в който е била Галина.  Данчев е публично известна личност в Мексико, той е управител на туристическия комплекс "Маян палас" в морския курорт Пуерто Пеняско.
Това заявиха пред изданието екип журналисти от Испания, които работят за мексиканска медия и бяха в България през април. Те се срещнаха както с родителите на Галина, така и с наблюдаващия прокурор и говорителя на окръжното обвинение Красимира Кателиева.

Според тях след смъртта на Галина Данчев е изчезнал от публичния живот на Мексико, никой не знае къде се намира в момента, включително и разследващите. 
Прокурор Димо Маджаров потвърди, че единственият неразпитан свидетел от българските власти е Данчев. Сред изпратените от Мексико протоколи разпит с него също няма.

Делото в Мексико било спряно по същата причина, но заради двама неразпитани свидетели. Издирва се още един мъж, най-вероятно мексикански гражданин, предполага се, че той е бил в апартамента в нощта на трагичния случай.

Ако имам сигурни данни, че е взета и изследвана кръвна проба от Галина Чанева, веднага ще я изискам, заяви вчера прокурор Маджаров.  Една от причините разследването да зацикли е бързата кремация на тялото на загиналата българка.
През изтеклите две години и половина от инцидента у нас е получена значителна част от събраната информация зад Океана. От прокуратурата обаче обясняват, че няма яснота каква част не е получена, тъй като мексиканските власти сами правят селекцията и не са задължени да пращат пълния обем доказателства.

Така на този етап остава загадка дали Галина Чанева е била под въздействие на алкохол или пък наркотик. Този въпрос щеше да има точен отговор, ако тялото бе транспортирано, тъй като по закон у нас задължително се извършва реауторсия и се вземат всички необходими проби, обясняват съдебни медици. Може да са сложили нещо в питието й, предположи в един от разговорите бащата Чанко Чанев. Според него дъщеря му е била склонна към алергии, нещо, което е наследила от него.

Знае се, че българите, с които студентката е пътувала, веднага след връщането доброволно са си направили тест за дрога, който се е оказал отрицателен.
Този въпрос щеше да има точен отговор, ако тялото бе транспортирано, тъй като по закон у нас задължително се извършва реауторсия и се вземат всички необходими проби, обясняват съдебни медици.

Случаят с Галя Чанева се актуализира отново това лято, след като се заговори, че и в нашите курорти се предлага някакъв нов тип дрога, която кара надрусаните "да летят". 
Известни аналогии съществуват между трагедията в Канкун и случилото се наскоро в Бургаския ж.к. "Славейков". 24-годишната Неделина Сотирова падна от трети етаж при неизяснени все още обстоятелства. Момичето оживя, но е с тежки травми. Води се разследване.