Групите туристи от руските републики ще са без оскъпени визи

Премахват посредника, вдигащ цената им почти двойно, пускат й одит

Организираните групи туристи от бившите съветски републики вече ще идват в България без да даплащат допълнително повече от 25 евро за визите си. Те ще заплащат стандратната цена, която е приблизително 35 евро, но само, ако пътуват групово.

Това сподели председателят на регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов. По думите му е въпрос на време, проблемът със скъпите визи, които до момента възпрепятстваха успешното преминаване на много по-голям брой туристи от Русия, Беларус и Украйна да бъде разрешен.

Това ще стане с премахването на основния посредник в лицето на фирмата - титуляр VFS Glfbal. През нейните визови центорве ще минават единствено частните лица от тези държави, при индивидуалните пътувания.

За всички останали туроператорите вече ще могат да подават документите директно в консулствата. Иван Иванов посочи още, че проблемът с международната компания посредник е още от 2011 година, когато тя започва да иззема функцията на консулските служби, като за сметка на това прибира почти двойната цена на визата, а безплатните за деца, достагниха

стоност от 22 евро.