Юрий Ангелов носи цветя от Странджа на гроба на Вазов

Новините

03-11-2013, 06:19

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаски актьори рамо до рамо с "ранобудните студенти"

Актьорът подкрепи "ранобудните студенти" в столицата

Студентите в НАТФИЗ са се настанили в аулата там и не пускат никого при себе си. Освен един човек - актьора Юрий Ангелов. Той живее в Бургас, но пристига в София в четвъртък следобед. Има ангажимент - да участва в тв предаване, но вече е решил да направи и друго в столицата - да подкрепи протестите на студентите срещу правителството.

Затова взема със себе си 10 плаката, върху които стоят лицето и думи на Апостола на свободата Васил Левски. Въоръжен с тях, рано сутринта вчера се отправя към театралната академия. Там студентите изпращат парламентьор, който да го попита кой е той и защо идва при тях. В началото не го познава. Взема визитната му картичка, носи я при останалите и след малко идва да го покани да отиде при тях в залата, пише в. "24 часа".

Юрий Ангелов влиза при студентите с букет цветя, който носи от Странджа планина. Но не им ги дава, а им казва, че ще го положи на гроба на Иван Вазов и ще го помоли също да е с тях. Дава им плакатите с Левски и моли студентите да ги сложат във фоайетата в театрите.

"Те дори ме попитаха дали не искам да си запазя един. Добре че ме подсетиха. Един ще сложа лично на таблото в Народния театър", обяснява Ангелов.

"Лична моя инициатива е да дойда и да се дистанцирам от съсловието. Не желая повече да бъда в т.нар. българска интелигенция. В момента се продаваме за стотинки, нямаме позиция и вредим на нацията. Казах на студентите - ако искате, ще участвам с вас и ще направя това дистанциране от интелигенцията. Те са прави да бъдат бдителни - както ме проучиха дали да вляза, или не, така трябва да разберат и моите намерения", обяснява какво се е случило вчера в НАТФИЗ той.

Ангелов не за първи път се отказва от съсловието си. Преди години изоставя успешната си кариера. "Всичко е свързано с това, че преди 20 г. започнах да слушам сърцето си, а не тази част, която само пресмята", обяснява той. Тогава отива да живее на село - във Фазаново, близо до Бургас. Там има къща, която сам реставрира. Занимава се и с животновъдство. "Имах три кози, които ми раждаха по осем ярета. Имах кобила 15 г., която живееше на свобода в гората. Тя ми раждаше кончета всяка година", обяснява актьорът. Само че откраднали кобилката Деана. И тогавашният министър на земеделието Мирослав Найденов подарява на актьора ново кончеминалия април.

Това е двегодишната кобилка Сорента с руса грива и бяла опашка, която е от породата "Хафлингер". Когато Юрий разбира обаче, че тя може да помогне при терапията на деца с церебрална парализа в конна база "Бургас", не се и замисля и им я подарява. Тя вече е обучена да лекува. Видях излекувани не от лекарите деца, а от конете, казва той. И дава за пример детето на счетоводителката в базата, което се е излекувало - вече може да ходи спокойно, общува нормално. "Инициативата да се лекуват децата с коне е на кмета на Бургас Димитър Николов. Предложих му и нещо друго, което не е правено досега. На летен курс на МОНТФИЗ(организация, която прави актьорски курсове - б.а.) в Созопол взех със себе си излекуваното момиче. Като гледаше младите артисти как се обучават, така се смя от сърце", разказва Ангелов. Затова е решил да помогне на излекувани деца, като ги приобщи повече към хората с театър.

Освен че подарява кобилката Сорента на Ангелов миналата година, Мирослав Найденов го прави представител на земеделието и животновъдството в Странджа. "То няма нито земеделие, нито животновъдство, но аз го взех присърце", казва актьорът. Дори един от тримата му синове, който завършва документално кино в Лондон, отива през пролетта в къщата на баща си във Фазаново. С него е и друг студент от университета - китаец, и двамата правят дипломната си работа, която наричат "Последният свинар на Странджа". "Това беше филм за упадъка на българското земеделие през личната съдба на свинар", казва Ангелов. Филмът печели 1-о място на фестивал в Португалия, а състудентите на сина на Ангелов искат той да го върти в Лондон 4 пъти. "Може да отиде и на фестивал в Китай покрай колегата му", казва актьорът.

В къщата му във Фазаново идват всякакви хора - и приятели, и познати, и случайно попаднали в селото. Коцето Калки е чест гост - пее и свири на флейтата си. Къци Вапцаров отива с цялото си семейство. В двора си Ангелов има и бунгала. Едно от тях дори е ВИП, защото е голямо и е почти като ново. Строено е от големия му син. И си има име - "Миклош". "Дойдоха на гости приятели на другия ми син. Те са словаци, запознали се в Лондон и бунгалото "забременя" през лятото. Понеже се роди момченце в Словакия, кръстих и бунгалото "Миклош", смее се той.

"След като се опитах да се занимавам с друго, моят учител Апостол Карамитев ми се появи и ме подсети. Когато слушаш сърцето си, то не може да се каже с думи, но аз ще ви кажа какво беше подсещането: "Абе, магаре недно, ти си обучаван за нещо хубаво. Не можеш да го зарежеш, я се връщай обратно", разказва Ангелов. И се подчинява на гласа.

За това помага и Любен Дилов. Той кани актьора първо в "Седем часа разлика", а тази година и в "Секс, лъжи и телевизия: 8 дни в седмицата". Заради поканата в точното време често се шегуват дали Дилов няма връзка с Карамитев. Апостол Карамитев
ми даде подтика, а Любо ме извади от гората, разказва Ангелов.

В "Седем часа разлика" е страшният руснак Распутин. Актьорът още си спомня как, докато е в тази роля, няколко жени го спират и му казват: "Ама вие ли играхте Распутин? Изключвах си телевизора, като го даваха, и постоянно си мислех няма ли кой да го убие това животно."

"Защо съм все с лоши роли? Защото, когато някой види лош човек, инстинктивно си казва, че не иска да е като него. Ако е много добре отрицателната роля, тя има положителен ефект", казва той.

В новия сериал на Тв 7 "Секс, лъжи и телевизия" пък е медиен магнат, студен и пресметлив. Когато разбира за него, в началото се колебае дали да влезе в ролята. Дилов го убеждава, че ще си заслужава. Така че цяло лято Ангелов снима в поредицата и вече всеки понеделник е на малкия екран.

Ангелов има трима сина. По-големите са от брака със словашката му съпруга, но и двамата живеят извън страната ни. Единият е на испанския остров Ибиса, а другият - в Лондон. Но се прибират всяко лято при баща си, пеят и свирят на село. Най-малкият все още не е стъпвал във Фазаново, но баща му го чака скоро да го направи.

Юрий е разведен със съпругата си, но от 18 г. живее с една жена. "Първото, най-важно нещо, е да намериш подходящо място за живот. След това - подходящата работа. Тогава не мислиш да търсиш жената. Вселената съдейства сама тя да дойде при теб - обяснява философията си той. - Тя дойде при мен".