Земеделски шеф повторно оправдан за върнати парцели в Акротирия

Апелативните магистрати прецениха, че Йордан Сачанов е следвал установените правила и практики

Бургаският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Йордан Сачанов, бивш шеф на Общинската служба "Земеделие и гори" в Несебър.

Според състав на съда, председателстван от Георги Кошничаров, оплакването на наблюдаващия прокурор за необоснованост на решението на окръжния съд, е неоснователно. Всички факти, приети за установени от първоинстанционния съд, се подкрепят от наличния доказателствен материал, преценят апелативните магистрати.

Сачанов е обвинен в длъжностно престъпление за това, че е реституирал неправомерно 12 "златни" парцела в местността "Акротирия", където е и базата на Националната спортна академия. Според прокуратурата той е правел това, без да е налице цялата необходима документация и е ощетил община Несебър с над 2 млн. лв.

Йордан Сачанов не се признава за виновен. Пред съда той се е позовал на становище на Областната дирекция по зомеделие, че имотите следва да се възстановят въз основа на представените документи - скици и удостоверения. Той е следвал тази процедура.
Свидетел по делото на първа инстанция беше и Руска Вълкова, майка на Атанас Вълков, ексшеф на Административния съд в Бургас. Вълков е подсъдим за фалшифициране на документи са собственост на земя точно в тази зона.

Апелативните магистрати прецениха, че Сачанов е следвал установените правила и практики.
Местността "Акротирия" е арена на спорове между НСА от една страна община Несебър и наследници на земеделски земи от друга. Напрактика обаче голяма част от парцелите са възстановени. Вече има построени и няколко хотела, но споровете продължават. Оправдателните присъди на Сачанов още повече заплитат и без това сложния казус./ Източник: 24 часа