Как се лекува крайно силно главоболие? С ботокс!

През 2010 беше одобрен във Великобритания и САЩ за лечение на мигрена

Нов необичаен начин за лекуване на главоболие учуди дамите. Боли ли глава - решението е ботокс!

Не, не е експериментално. В Норвегия някои хора са с толкова силни болки в главата, че посягат на живота си. Затова лекарите са прибегнали до козметичния продукт.

Все пак, не става дума за махмурлук или претоварване, а специфично медицинско състояние. Подобно главоболие се среща рядко - 1 на 1000 възрастни изпитва такива силни болки. Те се появяват при хората над 20-годишна възраст и се характеризират с кратковременни, но много силни пристъпи. Много от потърпевшите търсят спасение с лекарства срещу мигрена или дишане на кислород през маска, но дори тези методи не помагат.

"Наричаме това главоболие "самоубийствено, защото много от страдащите прибягват до такива крайни мерки. Тази болест изпитва силите не само на пациентите, на и на лекарите", заяви човекът, открил ботокса като лекарство.

Механизмът, който се справя с бруталните болки, външно наподобява пистолет с много тясно дуло. Вътре в него е поставен ботокс, който се използва предимно от пластичните хирурзи за изглаждане на бръчки, но през 2010 беше одобрен във Великобритания и САЩ за лечение на мигрена. Ботоксът блокира нервно-мускулния импулс.

"Дулото" се вкарва в носа, така че да достигне синусите, зад които са разположени нервните възли. Ако тяхната работа бъде "изключена, силното главоболие ще се прекрати, предполагат учените. Цялата процедура отнема половин часа, а нейният ефект продължава от три до осем месеца, след което е необходима нова инжекция.