Ще пазят от набези местността „Карасиврия”

Ще се търсят и своеобразни социални подходи за ограничаване на произшествията в горската територия

Областният управител Живка Аладжова проведе работна среща за опазването на местността „Карасиврия”, разположена северозападно от град Стара Загора.

През последните години местността е обект на многократни незаконни сечи и пожари, въпреки дежурствата на горските и полицейските служители.

Мерките, които се очертаха по време на срещата, са свързани с  изготвяне на съвместни графици между институциите за провеждане на обходи по нови маршрути в територията, както и постоянно присъствие на органите на реда за недопускане на незаконна сеч на дървесина.

Участниците в срещата предложиха и  търсенето на своеобразни социални подходи и кампании за ограничаване на произшествията в горската територия.

В срещата участваха представители на Държавно горско стопанство, ОД на МВР, Второ  Районно управление „Полиция”, Областно управление Пожарна безопасност и защита на населението, Регионална дирекция по горите и Община Стара Загора. Служителите на държавните институции представиха своите досегашни кампании, акции, мерки и контрол с цел въвеждане на ред в старозагорския квартал „Лозенец”, който е в непосредствената близост до горската територия и ограничаването на жителите до нея.

Областният управител подчерта по време на срещата, че за да има резултати дейността по охраната на гората, своевременно трябва да се подобри взаимодействието между институциите и  да се насочат всички усилия  на отговорните държавни институции към съвместни действия с превантивен характер. Осъществяването на политика на последователност и постоянство ще доведе до очакваните  резултати, допълни Аладжова.

„Карасиврия” е със статут на лесопарк и обхваща площ от 1857 хектара горска територия – общинска, държавна и частна собственост.