Истина ли е? Чудовището Кракен е съществувало!

Легендите за Кракен могат да бъдат проследени до XII в. в Норвегия

 Легендарното морско чудовище Кракен, което е закусвало с китове и е потопявало цели кораби, е съществувало!

Това твърди Марк Макменамън, професор по палеонтология от колежа Маунт Хойлог, щата Масачузетс.

През 2011 г. учени открили вкаменелости на обитаващ праисторическите морета гущер, чиито кости били странно аранжирани. Композицията наподобява твърде много на начина, по който и съвременните октоподи си играят с останките на своите жертви. Тогавашните твърдения на учените били посрещнати скептично, но нови открития на същия научен екип придават по-голяма тежест на тезата, че Кракен не само е съществувал, но и е използвал костите на плячката си за своеобразни произведения на изкуството. Проф. Макменамън намерил доказателствата в национален парк в Невада.

Преди две години палеонтологът открил останки от ихтиозавър от вида Shonisaurus popularis при разкопки. Това морско водно влечуго е населявало земята преди 200-250 млн. години. Второто откритие на професора било на странно струпани на едно място кости, които били подредени по необичаен начин: "Когато видях комбинацията, очите ми щяха да изскочат от орбитите", казва професорът. Според него единственото обяснение е, че ихтиозавърът е бил нападнат и победен от доста по-голямо от него морски хищник. А начинът, по който са подредени костите на жертвата, не може да бъде по никакъв начин естествен.

Легендите за Кракен могат да бъдат проследени до XII в. в Норвегия. В тях се описва създание, което е с такива размери, че може да бъде сбъркано с остров.

Според проф. Макменамън Кракен е бил с размери около 30 м., а за неговата мощ говорят страховитите рани, които е успял да нанесе на ихтиозавъра. Той твърди, че Кракен или е счупвал врата на жертвата си или я е завличал в леговището си, където след като се удавяла, я изяждал. В последни дни Кракен беше увековечен в сагата "Карибски пирати".