Дългове блокират доставки на лекарства в Бургаската болница

През последните 6-7 години здравното заведение е ползвало постоянно финансов ресурс от страна на този доставчик в размер от 1 до 2 млн. лв

Над 4,2 млн. лв. неразплатени задължения от страна на болници в цялата страна принудиха една от големите фармацевтични компании да ограничи доставките на лекарства и консумативи към здравните заведения. Спрямо някои от тях ще бъдат предприети и по-драстични мерки – спиране зареждането със здравни продукти и блокиране на банкови сметки, информират от ръководството на фирмата.

С най-големи просрочия към дистрибутора са МБАЛ-Бургас с общи задължения над 1,3 млн. лв., болница „Пирогов“ с над 1,2 млн. лв., МБАЛ „Хаджи Димитър“-Сливен с над 530 хил. лв., Военно-медицинска академия с над 440 хил. лв. и др. Натрупаните през последните 6 месеца суми от страна на МБАЛ-Бургас по подписано през май т. г. споразумение за разсрочено плащане са близо 270 000 лв. , 130 хил. от които са дълг от октомври. През последните 6-7 години здравното заведение е ползвало постоянно финансов ресурс от страна на този доставчик в размер от 1 до 2 млн. лв.

„Разбираме, че болниците са в изключително тежко финансово положение заради липса на средства в Здравната каса. Затова и досега правихме компромиси. Но не можем повече да субсидираме лечебните заведения“, коментира председателят на Съвета на директорите в компанията Георги Базотев.

До болниците със задължения са изпращани неколкократно напомнителни писма, давани са и отсрочки. До изчистване на задълженията така и не се стига. Напротив - сумите растат с натрупаните по главницата лихви и проблемите се задълбочават, обяви още Базотев.

Според дружеството ако не се предприемат мерки, от една страна ще изчерпат финансовите си възможности, а от друга – ще направят лоша услуга и за болниците, които ще затъват в още по-големи борчове.

„Съзнаваме, че ще създадем трудности на пациентите и лекарите, за което се извиняваме. Но доколкото знаем няма обществена болница, която да е теглила кредит, докато дистрибуторите вземат кредити и субсидират здравните заведения“, подчертава още дистрибутора и добави, че не съществува фирма, способна да поддържа дългосрочно постоянно растящите задължения на своите контрагенти.

Фармацевтичната компания е със седалище Бургас, но снабдява с лекарства и консумативи лечебни заведения и аптеки в цялата страна. Доставчик е на лекарствени продукти в близо 80 болници, сред които бургаските МБАЛ, „Маджуров“, „Черноморска“, „Дева Мария“, кардиоцентър „Понтика“, както и на болниците в Поморие, Айтос, София, Плевен, Стара Загора, Варна, Трявна, Търговище, Сливен и др.