Общината финансира арт проекти на творци на свободна практика

Бургас Лайф

06-11-2013, 10:45

Снимка:

община Бургас

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сдружение "Усмивка" открива борса за идеи и проекти

Седемчленно експертно жури ще оценява предложенията

Артисти на свободна практика вече ще могат да кандидатстват за финансиране на арт проекти от община Бургас. Критериите, по които ще бъдат оценявани са оригинална творческа концепция, иновативност, художествена стойност и техническа обезпеченост, която включва човешки ресурс, техника. Експертно жури ще следи и за постижимост на поставените цели и план за реализация на проекта, съобщиха от местната администраця. 

За целта е разработен специален правилник с реда и условията за предоставяне на финансови средства за съфинансиране на културни проекти на територията на общината. Той е създаден от културни експерти към общината и представители на различни неправителствени организации. 

"Това е една нова инициатива, която е насочена изцяло към гражданското общество, а обсъждането му е първата от поредица стъпки, които ще бъдат предприети в посока подобряване на културния обмен в общината", каза зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.

Годишният размер на средствата ще се приемат ежегодно от Общинския съвет с бюджета на Община Бургас. Финансирането ще се предоставя едва след провеждане  на конкурс, проведен според представения вчера правилник.

"Сесиите за приемане на проекти са две. Първият период е с краен срок за подаване на документи – 30 март, краен срок за разглеждане на предложенията – 20 април и срок за изпълнение – 15 септември. Вторият период за подаване на документи е 30 юли. Крайният срок за разглеждане на предложенията ще бъде 20 август, а срокът за изпълнение на проектите – 30 ноември", допълниха от местната администрация.

Двамата общински съветници Илияна Гъбева и Диян Димов ще станат част от седемчленното жури, което ще пресява кандидатите за финансиране. Общинската администрация също ще има представител в комисията.  Двама представители на културни организации, Александър Текелиев, директор на Опера Бургас и Николай Дубаров – главен художник към Община Бургас/ и двама външни експерта, определени от неправителствените организации, ще допълнят журито.

От общината обявиха, че местните творци могат да ползват Младежкия културен център, Дома на Нефтохимика, Морското казино за проектите си. "В текущия ремонт на Летния театър е предвидена отоплителна инсталация, която ще позволява провеждане на събития и през зимния сезон. След реконструкцията, остров "Св. Анастасия" също ще се превърне в привлекателно място за културни и творчески изяви", допълниха от общината.

Правилникът за съфинансиране на културните проекти, както и формуляра за кандидатстване, вече е достъпен и може да се види в официалния сайт на Община Бургас в подразделение „Култура“ – http://www.burgas.bg/