Бургаската болница няма да спре приема на пациенти

Мисия Бургас

06-11-2013, 13:20

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дългове блокират доставки на лекарства в Бургаската болница

Въпреки че се спират доставки на медикаменти, МБАЛ продължава да работи

"МБАЛ Бургас не е в кома и няма да спре обслужването на своите пациенти.  Въпреки уведомленията от страна на фармацевтични компании, че се спират доставките на медикаменти, болницата продължава работа и към настоящия момент нито един пациент не е каран да закупува лекарства или да си носи такива".

Това съобщи прокуристът на болницата д-р Бойко Миразчийски и призова пациентите да дсигнализират, ако са принудени от когото и да е да носят или плащат лекарства.

Причината е, че в момента подобно разпореждане от страна на ръководството няма.

"Въпреки трудната ситуация правим всичко възможно това да не се налага и пациентите да бъдат приемани и лекувани по всички медицински стандарти", добави той.

Здравното заведение действително не може към момента да обслужва договорите за плащанията към фармацефтичните фирми, заявиха официално от МБАЛ Бургас.

Причината е всеизвестна – тя е в значително намалените плащания от страна на Здравната каса. Задълженията не са от сега, те са се трупали в продължение на много години и изплащането им наведнъж е непосилно.

При необходимост, лекарствата ще бъдат доставяни от други фирми, за да не се спира лечебният процес, обещаха от здравното заведение.

Ръководството на болницата вече е потърсило съдействие от други доставчици, проявяващи разбиране към трудната финансова ситуация и изразяващи готовност да помогнат на лечебното заведение да изпълнява своята социално значима дейност. Това ще позволи да се покрие цялата спешност в региона.

За решенията си ръководството на болницата има подкрепата на Областна управа и Министерството на здравеопазването, с които вече са водени разговори.

От болницата уточниха, че никога не е доставяла лекарства за онкоболни, така че няма как такива да са били спирани, каквато информация се появи в медиите. 

Вероятно объркването е предизвикано поради факта, че в сградата на МБАЛ Бургас се помещава Онкологичният център, който е отделно лечебно заведение и няма нищо общо с болницата, предположиха оттам.