Фермер: Идва най-измъчената зима, глад чака животните ни

По-малките предприятия загиват!

Недоволството на фермерите в България ескалира. Останали без стотинка за храна на животните си и притиснати от банки заради забавяне на вноски по кредити, те окупираха Карловско шосе до АМ "Тракия" днес. Пенко Налбантов е един от животновъдите, щурмували пътя до село Труд.

Това може би ще е най-измъчената зима за нас фермерите, а животните направо ще гладуват, оплака се той.

Пенко Налбантов е председател на Асоциация на млекопроизводителите Тракия Милк – Пловдив. Той притежава средно голяма ферма в област Първомай. Отглежда стотина крави и като собственик на по-голямо предприятие е спокоен за бизнеса си. Изплатените субсидии за тази година на неговата ферма са в размер на 6 800 лева. Колко още му дължи държавата обаче, не е смятал с точност.

Млекопроизводителят днес излезе в подкрепа на малките животновъдни предприятия.

Аз не съм толкова застрашен в момента. По-малките ферми обаче нямат никакъв приход по това време на годината, т.е. те загиват!, коментира г-н Налбантов.

Трябва да знаем къде сме ние в цялата тази картинка. С какви средства разполага секторът за нас, колко пари има? Искаме да сме наясно, дали ще можем да вложим някакви пари в нови сгради, животни, оборудване и други, допълни той.

Зимните месеци са труден период. Млекопроизводителите нямат добив, защото кравите и овцете са пресушени и не носят мляко. Единствените приходи на фермерите по това време на годината биха дошли от държавата.

Животновъдите излязоха днес да протестират заради неизплащането на субсидиите за тази година в обещания размер. Хората вече отказват всякакви срещи с политици и настояват до края на годината да им се изплатят не 70% от обещаните евросубсидии, а 100%. Именно тогава животновъдите взеха решение да се съберат отново днес на протест. След щурма на Карловско шосе, под АМ”Тракия”, хората тръгнаха към София. По последни данни те ще протестират пред Парламента или пред Министерство на земеделието и храните.